New York-i előválasztás: A demokraták mérsékelt szárnya győzött

A Demokrata Párt mérsékelt szárnya diadalmaskodott a New York-i 16. körzet kongresszusi előválasztásán, ahol a párt radikális, Izrael-ellenes és antikapitalista balszárnya jelentős vereséget szenvedett.

A Bronx északi részét és néhány környező települést magába foglaló körzetben Jamaal Bowman, a demokraták radikális szélsőbaloldali frakciójának, a Squadnak ismert tagja, az előrejelzések szerint elvesztette az előválasztást. Ellenfele, a helyben népszerű, mérsékelt, hetvenéves George Latimer cégvezető, aki régóta volt megyei vezető, Izrael rendíthetetlen védelmezőjeként tüntette fel magát.

New York stabilan demokrata jellegű, és a körzet is az, így az előválasztás gyakorlatilag eldönti a későbbi képviselői hely sorsát. Az előválasztás azonban nem csak emiatt volt figyelemre méltó, hanem mert a kampány során nyilvánvalóvá váltak a Demokrata Párt belső törésvonalai, amelyek a mérsékelt centrum és a radikális szocialista szélsőbal, valamint az Izrael-ellenes és Izrael-támogató csoportok között húzódnak.

A választási kampány rendkívül szenvedélyes volt, és több pénzt költöttek rá, mint bármely más kongresszusi előválasztásra az amerikai politikatörténetben. Jamaal Bowman, aki 2020-ban lett a körzet első nem fehér képviselője, demokratikus szocialistaként a szabadpiaci kapitalizmus ellenfele, és Izraelt népirtó államnak tartja. A kampány során többször is rasszizmussal vádolta fehér ellenfelét, és az őt támogató Izrael-párti szervezeteket cionistázva bírálta. Támogatói között szerepelt Alexandria Ocasio-Cortez és Bernie Sanders, míg Latimert Hillary Clinton volt külügyminiszter és Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője is támogatta.

Latimer a körzet zsidó vezetőinek kérésére indult a kampányban, akiket aggasztott Bowman radikális Izrael-ellenessége. A mérsékelt politikus mögött Hillary Clinton is felsorakozott, aki nemrégiben Joe Biden hátrányból induló elnökjelölti vitájáról is nyilatkozott, kritizálva Donald Trump vitaszerepléseit és hangsúlyozva, hogy Bidennek elnöki teendői mellett kevesebb ideje van a készülésre.

Az előválasztási kampány költségei rekordmagasságot értek el, az American Israel Public Affairs Committee nevű szervezet önmagában 15 millió dollárral támogatta Latimert, aki összesen 24,8 millió dollárból kampányolhatott.

A szavazatszámlálás még folyamatban van, de a jelentések szerint Latimer 55-60 százalék közötti eredményre számíthat. A New York Times gyorselemzése szerint a demokrata választók Bowman szélsőséges nézeteivel szemben inkább a centrista Latimert támogatták.

Bowman ügyét nem segítette, hogy verbális radikalizmusa mellett néha a gyakorlatban is bizarrul viselkedett, például egy alkalommal a tűzjelző bekapcsolásával próbált megakadályozni egy Kongresszusi szavazást. A helyi demokraták Latimer-nek szavaztak bizalmat, aki így 70 évesen szinte garantáltan az egyik legidősebb új képviselő lehet a kongresszusban, hiszen a körzetben 75 éve nem nyert republikánus képviselő, a demokrata jelölt pedig rendre 80-90 százalék feletti eredménnyel húzza be a körzetet.

Bowman azzal váltotta ki a párt jelentős részének az ellenérzését, hogy a gázai konfliktussal kapcsolatban egyértelműen a palesztinok pártján foglalt állást. Ez nemcsak a pártelit izraeli kötődésű részének nem tetszett, de különösen rosszul vette ki magát saját körzetében is, ahol az USA-ban az egyik legmagasabb a zsidó választók aránya. Az előválasztáson alulmaradó Bowman az első az elmúlt években berobbanó, fiatal, baloldali képviselők közül, aki elvesztette kongresszusi helyét.