Geszti Péter felesége nemzetközi borakadémikus lett

Geszti Péter felesége, Ditz Edit a borok világába szeretett bele, és nemzetközi borakadémikus képesítést szerzett, miután a bormarketing területén dolgozott és dokumentumfilmet is készített Tokajról.

Ditz Edit, Geszti Péter felesége, a Zwack borháznál kezdte pályafutását, ahol rájött, hogy a bormarketingben jelentős lehetőségek rejlenek mind hazai, mind nemzetközi szinten. A borok iránti szenvedélye vezette oda, hogy elhatározta: mindent meg akar tanulni a szakmáról. Magyarországon borszakértői képesítést szerzett, majd Londonban a Wine & Spirit Education Trust (WSET) borakadémiáján diplomázott. A képzés során szükségessé vált a világ borvidékeit és szőlőit megismernie, így többek között Ausztráliában, Burgundiában és Kaliforniában is járt, ahol kiváló borokat kóstolhatott. Ditz Edit szerint Tokaj a világ egyik legkülönlegesebb borvidéke, amely a talajának, szőlőfajtáinak és terroir adottságainak köszönhetően kiemelkedik, ugyanakkor alulértékeltnek tartja azt.

A történelmi múltban Tokaj a világ egyik legismertebb borvidéke volt, ahol a tokaji aszúk és édes borok hosszú ideig csak a kiváltságosok számára voltak elérhetőek magas áron. Azonban a filoxérajárvány, a világháborúk és a kommunizmus időszaka alatt a borvidék jelentőségét elvesztette, a tömegtermelésre való átállás következtében a pincészetek tönkrementek. A rendszerváltás után azonban néhány borász elkötelezte magát amellett, hogy újraéleszti Tokaj hagyományait és különlegességét. Ditz Edit dokumentumfilmje, a "Folyékony arany" is ezen egyedülálló vidék történetét mutatja be.