Emlékezés Babos Gyula jazzgitárosra

Magyarország talán legismertebb jazzgitárosa, aki évtizedeken át a jazztanszak vezető gitártanára volt, és szinte nincs ma olyan jazzgitáros, aki ne nála kezdte volna a pályáját. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai jazzmuzsikus játéka megszámlálhatatlan hazai pop-, rock- és jazzlemezen hallható. Babos Gyula, aki ma lenne 75 éves, 2018 óta nincs köztünk.

Babos Gyula gyermekkorát a főváros nyolcadik kerületében töltötte, ahol muzsikuscigány miliőben nőtt fel. Hegedülni kezdett, majd zongorázni tanult, de végül tizennégy évesen a gitárt választotta. A hatvanas években, amikor a jazzgitározásnak még nem volt ismert szakirodalma, autodidakta módon tanulta meg a mesterséget, a fülére és a szívére hagyatkozva. Pege Aladár zenekarában tizenhét évesen megnyerte a Magyar Rádió jazzversenyét, miközben a nyugat-európai vendéglátózás világában is megfordult.

Hazatérése után a Syrius zenekar tagjaként ismertté vált, majd a Kex együttesben is játszott. A katonai szolgálat után Szakcsi Lakatos Béla és Jávori Vilmos oldalán a Rákfogó tagjaként sikereket ért el, többek között Nyugat-Berlinben és a varsói Jazz Jamboree-n is felléptek. A Rákfogó felbomlása után csak néhány rádiós koncertfelvétel maradt fenn.

A hetvenes években a Berklee College of Music-ra felvételt nyert, de a magyar hatóságok nem engedélyezték a tanulmányait, így hazatért. A Kőszegi Rhythm And Brassban gitározott, és a popvilágban is tevékenykedett, többek között Demjén Ferenccel, Zoránnal és a Neotonnal készített felvételeket. Presser Gáborral az Éjszaka a stúdióban LP-t is kiadott.

1979-ben megalapította a Saturnus zenekart, amellyel két jazzrock albumot jelentetett meg. Az 1980-as években a Saturnus szétesett, Babos pedig önállóan folytatta pályafutását. Első önálló nagylemeze, a Kinn és benn 1989-ben jelent meg, majd a Sham című korongot Szakcsi Lakatos Bélával és Jinda Györggyel készítette. Amerikai előadókkal is fellépett, mint Frank Zappa, James Moody és Tony Scott.

1994-ben második jazzalbuma, a Blue Victory jelent meg, és a Babos Project Romani nevű új produkciójával járta a fesztiválokat. 2004-ben Trilok Gurtuval közös koncertlemezét adták ki, és 2005-től a Babos Project Special nevű formációval lépett fel haláláig.

Munkásságát több díjjal is elismerték, többek között 2003-ban Szabó Gábor-díjjal, 2008-ban Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták. Emlékére a Magyar Jazz Szövetség a Babos gitárversenyt hirdette meg.