Danny Makkelie vezeti a német-magyar Európa-bajnoki csoportmérkőzést

A holland Danny Makkelie lesz a játékvezető a magyar labdarúgó-válogatott és a házigazda német csapat közötti szerdai Európa-bajnoki csoportmérkőzésen Stuttgartban.

A 41 éves Makkelie korábban három alkalommal vezetett már mérkőzést a magyar válogatottnak, ezek közül kettő világbajnoki selejtező volt, amelyeken a magyar csapat vereséget szenvedett: először a portugálok ellen 2017-ben a Groupama Arénában, majd 2021 szeptemberében az albánok ellen Elbasanban, mindkét alkalommal 1-0-ra.

A harmadik találkozó, amelyet Makkelie vezetett, a magyar szurkolók számára kedvezőbb eredménnyel zárult, hiszen a Puskás Arénában rendezett mérkőzésen a magyar csapat 3-1-re legyőzte Montenegrót, ezzel biztosítva csoportelsőségét az Eb-selejtezők során.

Makkelie nem idegen a német futballban sem, hiszen ő vezette az előző Európa-bajnokság német-angol nyolcaddöntőjét, amelyet az angolok nyertek meg 2-0-ra, valamint a 2022-es katari világbajnokság spanyol-német csoportmérkőzését, amely 1-1-es döntetlennel zárult.

A holland játékvezető német klubfutballban is okozott már némi felfordulást, amit a Kicker is megemlített. Matthias Sammer, a Dortmund egykori sportigazgatója, "nagyon-nagyon arrogánsnak" nevezte Makkelie-t egy Chelsea elleni vereség után. Julian Nagelsmann, a jelenlegi német kapitány, szintén nem szívesen emlékszik vissza a játékvezetőre, mivel a Lipcse edzőjeként elveszítette a 2020-as Bajnokok Ligája elődöntőjét a PSG ellen, ahol "vicces büntetéseket" kaptak, és úgy érezte, hogy "piros lapok is benne maradtak a zsebében".

A szerdai mérkőzés 18 órakor kezdődik.