Zivatarveszélyre figyelmeztet a HungaroMet

A HungaroMet citromsárga riasztást adott ki zivatarveszély miatt néhány délnyugati járásra, valamint Somogy és Baranya vármegyében is érvényben van figyelmeztetés. A kialakuló zivatarok elsősorban villámlással, de helyenként szélerősödéssel és jégesővel is járhatnak.

A következő napokban többnyire napos idő várható, kevés gomolyfelhővel, különösen a Dunántúlon, ahol elvétve zápor, zivatar is kialakulhat. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, csupán a zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés tapasztalható. Napközben a Dunántúlon kis eséllyel előfordulhat egy-egy zivatar.

A hőmérsékleti viszonyok tekintetében a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, míg késő estére 18 és 26 fok közé hűl le a levegő. A kánikula elkerülhetetlenül megérkezik, és a következő napokban még melegebb lesz, szerdától akár 40 fokot is mutathatnak a hőmérők. Több megyére már most citromsárga riasztással számol a HungaroMet, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet is 25 fok feletti lesz, szerdán-csütörtökön pedig már nem egy helyen narancssárga riasztással számolhatunk, ami 27 fok feletti napi középhőmérsékletet jelent.

Fronthatással ma nem kell számolnunk, így a zivatarveszély mellett a meleg időjárás lesz a jellemző. A hét további részében nagy mértékben felmelegedik a hőmérséklet, kedden egy-egy futó záporon túl érdemi csapadék nem, azonban sok napsütés várható 28-34 fok közötti hőmérséklettel. A hétvégén már kisebb hidegfrontra kell készülni, a szombati nap során szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat, a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megerősödik. Napközben 27-37 fok közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnapra minimális lehűlésre kell számítani, a többórás napsütés mellett helyenként kialakulhat kisebb zápor, zivatar, a csúcsérték azonban továbbra is 27-32 fok között lesz.

Veszélyjelzés van érvényben a hőség miatt

A Hungaromet tájékoztatása alapján a hét nagy részében első-, illetve másodfokú veszélyjelzés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt. Kedden citromsárga jelzéssel az alábbi vármegyékben lesz érvényben a jelzés:

  • Baranya,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Tolna vármegye.

Szerdától az ország minden pontjára érvényben lesz a hőségriadó, az Alföld területén pedig már másodfokú, narancssárga veszélyjelzés lesz érvényben.

Melegfronti tünetek

Hétfőn front nem lesz felettünk, de melegszik az idő, emiatt melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyek körében. Fejfájás, migrén, keringési panaszok, légzési problémák, szédülés, rosszullét, dekoncentráltság, bágyadtság és fáradékonyság egyaránt előfordulhat. Alváspanaszok is jelentkezhetnek.

Záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei, ezért az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Az Időkép orvosmeteorológiai jelentése szerint nem ajánlatos a tűző napon tartózkodni, mert könnyen napszúrást kaphatunk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.