Intenzív zivatarok és felhőszakadások várhatóak

Két hullámban érkeznek a zivatarok szerdán, amelyeket heves esőzések és jégeső kísérhetnek. A napközbeni meleg után újabb zivatarokra kell számítani, melyek akár villámárvízhez is vezethetnek.

Az Időkép szerint szerdán éjszaka már megkezdődik az esőzés, napközben pedig 28-34 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani, majd délutántól és estétől újabb zivatarok jönnek. A Dunántúl középső és keleti részén, valamint az ország középső területein a legtöbb csapadék várható, helyenként a havi csapadékmennyiség, 70-75 mm is összegyűlhet. A zivatarokat sűrű villámlás, 1-2 centiméternél nagyobb méretű jég és viharos szél, 60-80 km/óra sebességgel kísérheti.

A HungaroMet másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső részére, míg a nyugati és keleti vármegyékre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A másodfokú figyelmeztetés szerint a heves zivatarok mellett a szél és a jégeső is kockázatot jelent, és rövid idő alatt akár 50 mm-t meghaladó csapadék is eshet.

Csütörtökön a HungaroMet előrejelzése szerint erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők lesznek jellemzőek, több helyen záporokkal és zivatarokkal, helyenként felhőszakadással és jégesővel. A keleti, délkeleti szél megélénkülhet, zivatarban viharossá is fokozódhat. Az ország teljes területére elsőfokú, míg a keleti részre citromsárga figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt. Délután 26-32 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett többnyire napos idő várható, de északkeleten záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A zivatarokban a szél átmenetileg megerősödhet. Ezen a napon már csak a keleti országrészre van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, a hőmérséklet pedig 27-32 fok körül alakul. A hétvégén már sok napsütésre számíthatunk, szombaton csak helyenként északon és keleten, vasárnap néhol északon, északnyugaton alakulhat ki egy-egy frissítő zápor, zivatar. Enyhe, többfelé trópusi éjszakák jönnek, napközben szombaton 29-34, vasárnap 31-36 fok várható.

(Címlapképünk illusztráció.)