Burger King újrahasznosítható poharainak tesztelése

A gyorsétteremláncok újrahasznosítható csomagolási megoldások felé történő elmozdulása jelentős változásokat hozhat a körforgásos gazdaságban. A gyorséttermi csomagolások gyakran nehezen újrahasznosítható viaszos bevonattal rendelkeznek.

Egy finnországi vállalat, a Restel új típusú, újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolást vezetett be, amelyet a Sulapac anyagából készült poharak formájában tesztelnek két Burger King üzletben. A vásárlók a használat után visszavihetik a poharakat az éttermekben kijelölt helyekre, amelyek állítólag akár 200-szor is használhatók, majd a Sulapac újrahasznosítja őket.

A Sulapac termékért felelős vezetője, Heidi Peltola szerint az anyag 100%-ban bioalapú és iparilag komposztálható, így elkerülhető a mikroműanyagok keletkezésének kockázata. Peltola hozzátette, hogy a természetben előforduló mikrobák képesek megemészteni a csomagolóanyagokat, így azok nem halmozódnak fel az élelmiszerláncban.

A mikroműanyagok jelenléte globális probléma, amely az emberi egészségre is kihatással lehet. A Toxicological Sciences folyóiratban közzétett tanulmány szerint mikroműanyagokat találtak emberi és kutya herében, amelyek összefüggésbe hozhatók a spermiumok számának csökkenésével. Egy másik tanulmány, amely a New England Journal of Medicine folyóiratban jelent meg, mikroműanyagokat talált az artériák plakkjainak mintáiban, ami növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Anna Koskinen, a Restel fenntarthatósági és kommunikációs vezetője szerint a Sulapac-kal való együttműködés révén csökkenthetők az egyszer használatos és olajalapú műanyagok negatív hatásai, miközben elősegíthető a körforgásos biogazdaság. A Restel megoldása jelenleg két hónapos próbaidőszakon megy keresztül, és kérdéses, hogy nagyobb piacokon, mint az Egyesült Államok, hogyan lehetne bevezetni.

A Burger King számára ez a kezdeményezés bepillantást nyújthat abba, hogy a környezetbarát gyakorlatok hogyan növelhetik a vásárlói hűséget, és ez egy lenyűgöző példa arra, hogy a gyorsétteremláncok hogyan léphetnek közelebb a körforgásos gazdasághoz.