Lakáspiaci kilátások Magyarországon az MNB elemzése alapján

Az elmúlt év során jelentős változások mentek végbe a lakáspiacon, a forgalom 21 százalékos visszaesése után az idei év első negyedévében 30 százalékos növekedést tapasztalhattunk. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzése szerint a kereslet élénkülése mellett a lakásárak is emelkedtek, bár a korábbi évekhez képest mérsékelt ütemben. A vidéki és a budapesti piac között azonban jelentős eltérések figyelhetők meg.

A kereslet élénkülésével párhuzamosan a tipikus alku mértéke csökkent, vidéken 4,8 százalékra, Budapesten pedig 3 százalékra. A bérleti díjak 12,6 százalékkal nőttek, ami meghaladja a lakásárak emelkedését, így az éves bérbeadási hozam is növekedett. A lakáshitelezés terén is élénkülést tapasztalhatunk, az év első két hónapjában kétszer annyi szerződést kötöttek, mint az előző év azonos időszakában. A hitelkereslet növekedésében szerepet játszottak a dezinflációs folyamatok, a csökkenő hitelkamatok és a megújult otthonteremtési támogatások.

Az építőiparban továbbra is az elégtelen kereslet jelenti a legnagyobb problémát, de a foglalkoztatottak száma történelmi csúcson maradt. A lakásépítési költségek emelkedése lassult, de az EU-s összehasonlításban még mindig kimagasló. A használatbavételi engedélyek száma csökkent, azonban a 5 százalékos lakásáfa meghosszabbítása ösztönözheti a piacot.

A lakásárak és a jövedelmek viszonylatában pozitív változásokat figyelhetünk meg, a lakásár/jövedelem mutató mérséklődött. A lakásárak túlértékeltsége azonban nem enyhült, országosan 12 százalékot ért el, bár Budapesten már nem jellemző a túlértékeltség.

A befektetői kereslet kiegyenlített volt az év elején, a Duna House mérése szerint vidéken és Budapesten is jelentős részüket tették ki a befektetők a vásárlók és eladók között. A lakásbérbeadási hozamok továbbra is vonzóak lehetnek a befektetők számára, különösen vidéken, ahol meghaladja a 10 éves állampapírpiaci referenciahozamot. Az MNB szerint az év első felében a lakásárak relatív csökkenése várható, de a reáljövedelmek növekedése támogathatja a keresletet.

A külföldi lakásvásárlók aránya országosan enyhén csökkent, de a legnépszerűbb vármegyékben magas maradt. A pesti belső kerületekben és Zalában változásokat tapasztalhattunk a külföldi vásárlók arányában. Az MNB kiemelte, hogy a befektetési célú kereslet jelentősen hozzájárulhat a lakásárak emelkedéséhez, különösen a pesti belső és budai hegyvidéki kerületekben, valamint a Balaton környékén.