Agymanók 2: Rekordbevétel a nyitó hétvégén

A Walt Disney-hez tartozó Pixar Animation Studios legújabb filmje, az Agymanók 2 rekordokat döntött a nyitó hétvégén, még a Dűne 2-t és a Godzilla x Kong: Az új birodalom című filmeket is maga mögé utasítva a mozikban.

A Disney legújabb animációs filmje, az Agymanók 2 becslések szerint világszerte 295 millió dollár bevételt hozott a nyitóhétvégén. Ezzel az eredménnyel az animációs filmek között soha nem látott nyitányt produkált, és minden idők legjobban nyitó animációs filmje lett a nemzetközi mozipiacon. A Disney szerint ez a siker rekordnak számít az animációs filmek történetében.

Észak-Amerikában a jegyeladások közel 155 millió dollárt értek el, amivel az Agymanók 2 még a Dűne 2-t (82,5 millió dollár) is megelőzte, ami korábban idén a legerősebben nyitó film volt. Az első részhez képest jelentős növekedést mutat az Agymanók 2, hiszen az első rész 90,5 millió dolláros nyitóhétvégi bevétel után végül 858,8 millió dolláros világszertei bevételt ért el.

Az észak-amerikai piacon ez a nyitás a második legjobb eredményt jelentette a Disney számára, és csak a 2018-as A hihetetlen család 2 (182 millió dollár) előzi meg. A cég részvényárfolyama idén 11 százalékot emelkedett. A második Agymanók a nemzetközi jegypénztáraknál is 140 millió dollárt termelt, ami elég volt ahhoz, hogy megelőzze a Frozen – Jégvarázs 2-t (135 millió dollár). Különösen nagy volt az érdeklődés Latin-Amerikában, ahol a Bosszúállók: Végjáték mögött minden idők második legtöbb bevételt hozó filmje lett a premier hétvégéjén.

Ez a Pixar nagy diadala is, amelynek az elmúlt években nem ment jól a jegypénztáraknál, mivel a Disney a világjárvány óta olyan filmeket küldött a mozik helyett közvetlenül a Disney+-ra, mint a Pirula Panda, a Lelki ismeretek és a Luca. A Pixar főnöke, Pete Docter, aki a 2015-ös, első Agymanók filmet rendezte, azt állította, hogy a Covid-korszak stratégiája betanította a közönséget arra, hogy otthon nézze meg a stúdió filmjeit, legalábbis ő ezzel magyarázta a 2022-es Lightyear és a 2023-as Elemi viszonylag sikertelen mozibemutatóit.

A Variety cikke szerint azonban a családok újra felfedezték a Pixar erejét a nagyvásznon: ez a debütálás a Pixar történetének második legnagyobb nyitó hétvégi bevétele. Az Agymanók 2 jegyeladásai felülmúlták az eredetit, amely 90,5 millió dollárral nyitott. Az első Agymanók elsöprő, Oscar-díjas siker lett, és 356 millió dollárral zárt a mozikban Észak-Amerikában és 858,8 millió dollárral világszerte. Kritikánk az Agymanók 2. című filmről itt olvasható.