Harminchat éves a kicsit magyar Vörös zsaru

Elmúlt már harminchat év azóta, hogy az amerikai mozikban bemutatták a Vörös zsaru című akciófilmet, amelynek Budapest adott otthont a moszkvai jelenetekhez. A film főszereplői Arnold Schwarzenegger és a nemrég 70 éves James Belushi, akik egy szovjet rendőr és egy chicagói nyomozó párosát alakítják.

Az 1988. június 17-én bemutatott Vörös zsaru (eredeti címe: Red Heat) egy olyan akciófilm, amely a régi nagy stukkerekkel, bicepszekkel és ütésekkel teli időszakot idézi meg. Arnold Schwarzenegger alakítja Ivan Danko századost, a szovjet rendőrt, aki egy kábítószerkereskedő grúz bandavezér nyomába ered, és az Egyesült Államokba vezető nyomozása során kénytelen együttműködni James Belushi által megformált Art Ridzik őrmesterrel, a chicagói rendőrség nagyszájú nyomozójával.

A film nem csak a poénok és a golyók miatt maradt emlékezetes, hanem mert a Vörös tér mellett Budapest számos helyszínét használták fel a Szovjetunióban játszódó jelenetekhez. Így vált orosz templommá a Dohány utcai zsinagóga, moszkvai rendőrkapitánysággá a Budavári Palota, és a Rudas gyógyfürdő is fontos szerepet kapott a filmben. Emellett ismert magyar színészek is feltűnnek a filmben, mint például Koncz Gábor, Körtvélyessy Zsolt és Növényi Norbert, akik a magyarországi forgatás során csatlakoztak a produkcióhoz.

A Vörös zsaru magyarországi premierje 1989. május 4-én volt, és azóta is többször nézhető, szórakoztató akcióalkotásként tartják számon.