BYD-részvények eladása a Berkshire Hathaway által

A Berkshire Hathaway, Warren Buffett amerikai befektető vállalata, csökkentette tulajdonrészét a BYD kínai elektromosautó-gyártó cégben, 1,3 millió részvényt értékesítve 39,8 millió dollárért.

A tranzakció eredményeként a Berkshire Hathaway részesedése a BYD-ben 7 százalékról 6,9 százalékra mérséklődött. A hongkongi tőzsdei szabályok értelmében a vállalatnak csak akkor kell bejelentést tenni, ha részesedése egy egész számot lép át, például 6 százalék alá csökkenne.

A Berkshire és a BYD kapcsolata 2008-ra nyúlik vissza, amikor Buffett cége mintegy 225 millió részvényt vásárolt a BYD-ben, körülbelül 230 millió dollár értékben. Az elmúlt évek során a Berkshire Hathaway fokozatosan csökkentette részesedését a vállalatban, különösen miután a BYD részvényárfolyama jelentős emelkedést mutatott, 2022-ig 600 százalékos árfolyamemelkedés következett be a papírban, így Buffett akkor meg is kezdte a részvények eladását, a hatalmas profit biztosítását. A fokozatos eladásokat 2023-ban is folytatták, a két év során részesedésük felét értékesítették.

A BYD-t Wang Chuanfu alapította az 1990-es években, kezdetben mobiltelefon-akkumulátorok gyártására specializálódva. 2003-ban a vállalat autógyártásba kezdett, és mára Kína egyik vezető autómárkájává nőtte ki magát. A kínai gyártók között kiemelkedő volt a BYD teljesítménye, amely nem csak hazai piacán, de sok más fejlődő piacon is előre tört, többek között a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, Afrikában, de még Latin-Amerikában is. A fejlett piacok közül Európában, Izraelben, Ausztráliában és Új-Zélandon sikerült növelni az eladásokat.

Buffett korábban kiemelte Charlie Munger szerepét a BYD-be történő befektetésben, és a vállalatot Buffett elhunyt befektetőtársa, Li Lu mutatta be neki. Az ötletet Buffett barátja és befektetőtársa, az időközben elhunyt Charlie Munger vetette fel annak idején, miután látta, hogy a mobiltelefonokhoz történő akkumulátorgyártást tökélyre fejlesztő cég immár az autóakkumulátorokkal és az elektromos autókkal is foglalkozni kezd.

Fontos megjegyezni, hogy ez a cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.

A Berkshire Hathaway a világ 9. legnagyobb nyilvános társasága, tőzsdei kapitalizációja 877 milliárd dollár. Előtte csak a legnagyobb technológiai óriások és a Saudi Aramco állnak a listán, portfólióbefektetéssel foglalkozó cég soha ilyen nagyra nem nőtt. A társaság portfóliójában jelenleg a legnagyobb súlyt az Apple részvényei képviselik, de már abból is adtak el. A társaság igen nagy összegű szabad pénzzel rendelkezik, olcsó részvényeket nem nagyon látnak az elmúlt másfél évtized hatalmas emelkedése után, így a részvényesi értéket nem kis részben sajátrészvény-vásárlásokkal növelik.

Maga Warren Buffett a cégben lévő részesedésének köszönhetően a Forbes szerint 133 milliárd dolláros vagyonával a világ 8. leggazdagabb embere. Előtte csak a legnagyobb tech guruk állnak, valamint Bernard Arnault, a Louis Vuitton fő tulajdonosa, aki cégének nagyjából felét birtokolja.