A BYD szegedi gyárának területe megnövekedett, a projekt körüli titkolózás miatt bírósági ügy is indult

A BYD kínai vállalat szegedi gyárberuházása jelentősen nagyobb lesz, mint azt korábban tervezték, a gyár területe szinte megduplázódik. A szegeder.hu információi szerint az üzem nem fér el a számára eredetileg kijelölt területen. A projekt körüli titkolózás miatt egy helyi lakos, Kármán Kolos közérdekű adatigényléssel fordult az önkormányzathoz, amelynek elutasítása után bírósági ügy indult, és a Kúria döntése értelmében az önkormányzat köteles kiadni az adatokat.

A BYD autóipari óriásvállalat gyárberuházása nem lassul, annak ellenére, hogy az autóipar jelenleg nehézségekkel küzd. Június elején újabb csarnokok alapozására kértek engedélyt, amelyekkel a gyár területe jelentősen megnő. Nagy Sándor, Szeged városfejlesztési alpolgármestere is megerősítette, hogy a kínaiak lépésről-lépésre szerzik meg az engedélyeket a gyárhoz. A terület átadása három részletben történik, a második fázis határideje szeptember vége, míg az utolsó rész átadása az év végére várható.

A 300 hektáros ipari parkban, amelyet korábban a Picktől vásároltak meg, a kínai vállalat már márciusig kért alapozási engedélyeket, és az itteni földek már a birtokukban vannak. Azonban a 90 hektáros terület mára megtelt, így további épületek már nem férnek el rajta.

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) adatai szerint a "Pick-terület" melletti részen tervezik egy 500 méter hosszú és 200 méter széles, összesen 10 hektáros összeszerelőüzem föld- és alapozási munkálatainak megkezdését. Ez lenne a BYD legnagyobb ismert gyárépülete. Ha megvalósul, ez lesz a legnagyobb alapterületű épület Szegeden.

További tervek között szerepel egy 435 méter hosszú festőüzem, egy 370 méteres lökhárítógyártó-üzem, valamint egy "L" alakú összekötő épület is. Hivatalos kínai bejelentés még nem érkezett, de a korábbi hírek szerint a BYD szegedi gyára több év alatt, ütemesen épül fel, és az ipari területet az év végéig adja át a város a kínai vállalatnak.

A Kúria döntése értelmében az önkormányzat köteles kiadni az adatokat arról, hogy Nagy Sándor alpolgármester milyen céllal utazott Kínába, és hogy az utazást a Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezte-e. A szegedi önkormányzat korábban titkolózott az ügyben, de a Kúria döntése után közölte, hogy végrehajtja a rendelkezést.

Segesvári Csaba