Világhírű lett a 43-1-re végződött U14-es meccs, de bundagyanú miatt vizsgálják a történteket

A Kerekegyháza U14-es csapatának a megyei futballbajnokság északi csoportjának utolsó fordulójában 42 góllal kellett győznie ahhoz, hogy jobb gólaránnyal megelőzze azt a Kunszentmiklóst, amelyet a bajnokságban nem tudott legyőzni (egy döntetlen, egy vereség). Mit tesz isten, a Kerekegyháza 43-1-re nyert a Pálmonostora ellen.

A meccset május végén játszották, és a világsajtó is foglalkozott vele, például az indiai Sports Today is élcelődött a történteken. A megyében különféle pletykák keringenek arról, mennyi is volt a valós eredmény, milyen állásnál állt le a digitális eredményjelző, kit és miért hívott a játékvezető vagy az asszisztense a meccs után. Sokan úgy gondolják, ennyi gólt egy kétszer 40 percig tartó meccsen fizikai képtelenség lőni.

Az MLSZ Bács-Kiskun vármegyei igazgatósága hivatalból vizsgálja az ügyet. A második helyre szorult Kunszentmiklós meg akarta óvni a meccset, de kiderült, harmadik csapatnak nincs erre lehetősége, a vonatkozó passzust már korábban kivették a versenykiírásból. Losonczy László igazgató nyilatkozatstopról számolt be, és arról, hogy az elmúlt 30 évben nem volt hasonló eset.

A játékvezetőnek komolytalan játék miatt – túl nagy volt a különbség a Kerekegyháza és a Pálmonostora között – le kellett volna fújni a meccset, de Losonczy László szerint ilyen szabály már nincs. A szövetség hivatalos értesítői alapján sejthető, milyen irányba tart a vizsgálat.

A rettegett 36. paragrafus

Május 31-én Kis Balázzsal szemben fegyelmi eljárást rendeltek el a 36. paragrafus első bekezdésébe ütköző fegyelmi vétség gyanúja miatt. A 36. paragrafus a mérkőzés eredményének jogellenes befolyásolásáról szól.

A Pálmonostora edzőjét is beidézték

Június 7-én Kis Balázst ismét beidézték meghallgatásra, valamint Laczkó Gábort, a Pálmonostora edzőjét is, a 24. paragrafus második bekezdésébe ütköző fegyelmi vétség gyanúja miatt. A pálmonostorai klub egyik vezetője szerint a nagy különbségű vereség oka az volt, hogy a Kerekegyházánál többen is visszajátszottak az U16-os csapatból.

Mér megint a 36-os

Június 13-án Kis Balázs újabb idézést kapott, és a meccs egy újabb szereplőjét, Juhász László játékvezetőt is behívták, akit szintén a 36. paragrafus miatt idéztek be. A Pálmonostora U14-es csapata 100 ezer forint büntetést kapott, de nem a 43-1-es meccs miatt.

A miklósi szülőket jobban zavarta

A kárvallott klub, a Miklósi GYFE alelnöke, Nagy Péter szerint a gyerekek jól vették a történteket, de a szülők igazságérzetét jobban sérti. A gyerekek a bajnokságban legyőzték a Kerekegyházát, és ugyanolyan szívesen járnak edzésre, mint korábban.