Vasárnapi időjárás: Kánikula, zivatarok és extrém UV-sugárzás várnak ránk

Vasárnap a hőmérséklet akár 30 fokig is emelkedhet, de több megyében zivatarok is kialakulhatnak, ráadásul nagyon erős, helyenként extrém UV-B sugárzásra is számítani kell. Reggel az északi területeken erősebb felhőzet várható, ami délelőtt átmenetileg csökkenhet, így a napfény hatása tovább erősödik. Az északkeleti megyékben napközben gomolyfelhők képződhetnek, míg a nyugati és délnyugati részeken kevesebb felhő zavarhatja a napsütést.

A nap folyamán az északi, később az északkeleti megyékben záporok, zivatarok várhatók, és kisebb eséllyel a nyugati határ mentén is előfordulhat csapadék. A szél nyugati, északnyugati irányba fordul, és megélénkülhet, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul, míg este 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Estére a csapadékgócok megszűnése után az ég többnyire kiderül, hajnalra csak néhol alakulhat ki köd vagy rétegfelhőzet. A légmozgás gyenge lesz, az éjszakai hőmérséklet pedig 12 és 18 fok között várható.

Figyelmeztető előrejelzés: Vasárnap éjfélig több megyében érvényes figyelmeztetés van kiadva a zivatarok miatt. Az északkeleti és keleti megyékben intenzív csapadék, viharos széllökések és apróbb szemű jég is előfordulhat. Délután a nyugati és délnyugati területeken is alacsonyabb valószínűséggel jöhetnek záporok, zivatarok. Emellett a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy a déli órákban az UV-B sugárzás nagyon erős, helyenként extrém lesz, ezért magas faktorszámú fényvédő krémmel kell védekezni, és a legnagyobb sugárzás idején, 11 és 15 óra között érdemes árnyékba vonulni. Az érzékeny bőrűek akár 10 perc alatt leéghetnek, így különösen fontos a megfelelő védelem.