Választási plakátok az utcáinkon

Egy héttel a választások után még mindig számos választási plakát díszíti az utcákat, és úgy tűnik, még egy ideig velünk maradnak. A választási plakátok eltávolításának határideje a szavazás napjától számított egy hónap, tehát a plakátoknak legkésőbb július 9-én 16 óráig kell eltűnniük.

A plakátok eltávolításáért az felel, aki azokat kihelyezte, vagy aki érdekében a plakátokat elhelyezték. Ha a határidő lejárta után még mindig ott vannak a plakátok, az önkormányzatok jogosultak azok eltávolítására, és ezt követően a költségeket kiszámlázhatják az érintetteknek.

Az önkormányzatok a választási időszakban külön kampányoszlopokat állítottak fel, hogy a jelöltek és pártok ingyenesen helyezhessék el rajtuk a plakátjaikat és szóróanyagaikat. Ez a megoldás azzal a céllal jött létre, hogy megakadályozzák a városi környezet esetleges rendetlenségét, amit a vadkampányolás okozhat, amikor a plakátokat törvénytelen helyekre, például házfalakra, villanyoszlopokra, aluljárók falára vagy hidakra ragasztják fel.