Trump saját orvosának nevével viccelődött, miközben Bidenen gúnyolódott

Donald Trump a Michigan állambeli Detroitban tartott beszédében gúnyolta Joe Biden elnököt, de közben saját orvosának nevét is elrontotta. A volt amerikai elnök, Trump a Turning Point Action konzervatív csoport rendezvényén beszélt arról, hogy Bidennek meg kellene csinálnia azt a kognitív tesztet, amelyet ő is elvégzett, amikor még a Fehér Házban lakott.

Trump azt állította, hogy az akkori elnöki orvosa, akit tévesen Ronny Johnsonnak nevezett, tanácsára vett részt a teszten, és kiváló eredményeket ért el. Valójában az orvos neve Ronny Jackson, aki jelenleg Texas egyik kongresszusi körzetét képviseli, és Trump egyik leghűségesebb támogatója a képviselőházban.

A beszéd során Trump azt mondta, hogy az orvos szerint ő lehet a történelem legegészségesebb elnöke. Az eset után a közösségi médiában gyorsan terjedni kezdett Trump szavainak felvétele, és Biden csapata is megragadta az alkalmat, hogy visszaszóljon.

Ronny Jackson korábban többször is nyilatkozott a média előtt arról, hogy szerinte Biden elnök nem megfelelő szellemi állapotban van ahhoz, hogy ellássa a hivatali feladatait. Jackson, aki 14 évig szolgált a Fehér Ház orvosaként több adminisztráció alatt, 2022-ben kijelentette, hogy Biden egyre rosszabb állapotban van.

A politikai feszültség tovább nő, mivel napokon belül, június 27-én kerül sor Joe Biden hivatalban lévő amerikai elnök és republikánus kihívója, Donald Trump első elnökjelölti vitájára. A CNN által szervezett esemény különleges szabályokat tartalmaz, amelyek célja a vita civilizált mederben tartása. A két jelölt még májusban állapodott meg abban, hogy két vitát is tartanak majd egymással, az elsőt Atlantában, míg a másodikat szeptember 10-én az ABC csatorna szervezésében.

A 90 perces élő vita során mindkét jelölt egységes pódiumon fog megjelenni, a pódiumhelyeket pénzfeldobással választják majd ki, és a jelölteknél csak egy toll, egy jegyzettömb és egy üveg víz lehet majd. A mikrofonok a vita során végig némítva lesznek, kivéve annál a jelöltnél, aki éppen beszél.

A CNN tájékoztatása szerint két reklámszünet is lesz a vita alatt, de ezek alatt a kampánystáb egyetlen tagja sem léphet kapcsolatba jelöltjével, emellett pedig stúdióközösség sem lesz jelen.

A részvételre jogosult jelölteknek elegendő számú állami szavazólapon kell szerepelniük ahhoz, hogy elérjék a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat küszöböt. Emellett legalább 15 százalékot kell kapniuk négy különböző országos felmérésben, így nem kizárt, hogy függetlenként induló Robert F. Kennedy Jr. is kvalifikálhatja magát a vitára.