Romániában jön létre a NATO legnagyobb európai légibázisa

Romániában, a Fekete-tenger közelében, alakítják ki a NATO legnagyobb európai légibázisát, amely a Mihail Kogalniceanu (MK) légibázis néven válik ismertté, és Európa legnagyobb NATO-légibázisává válhat, még a németországi Ramsteinnél is nagyobbra.

A bázis a romániai Mihail Kogalniceanu faluról kapta a nevét, amelyet egy 19. századi liberális politikusról, az ország korábbi külügyminiszteréről neveztek el. A BBC szerint az MK-bázis hamarosan egy – nemrég Norvégiától vásárolt – román F–16-osokból álló századdal, MQ–9 Reaper drónokkal és egy katonai várossal fog rendelkezni, amelyen keresztül 32 ország NATO-hadseregének, légierejének és haditengerészetének személyzete fog rotálni. A legfrissebb érkezők a finnek, a bázison pedig régebb óta 1840 amerikai katona is állomásozik. A bázis a Fekete-tenger partjaitól mindössze 20 km-re, Odesszától 300 kilométerre, a Szevasztopoltól 400 kilométerre helyezkedik el.

Charlie Tagg RAF-pilóta szerint az amerikai jelenlét, az infrastruktúra, a szállás, az ember és a felszerelés mind nagyobb mértékű, mint korábban. Az orosz invázióra válaszul újabb bábuk kerültek előre a NATO sakktábláján. Tagg azt mondja, Oroszország ukrajnai inváziója megváltoztatta mind azokat a területeket, amelyek felett repül, mind a misszió stratégiai helyzetét. Utolsó bevetésén, 2021-ben a NATO vadászpilótái messze a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repültek. Most azonban ragaszkodnak a román és bolgár felségvizek feletti 12 tengeri mérföldes zónához, “hogy elkerüljék a félreértéseket, az oroszokkal való eszkalációs helyzeteket”.

A NATO repülőgépei kerülik a felesleges összecsapásokat az oroszokkal, de voltak incidensek a Fekete-tenger felett. 2022 szeptemberében egy orosz pilóta félreértette a földi irányítás parancsát, és csak hajszál híján nem lőtt le egy brit hírszerző gépet, amelynek 30 fős legénysége volt, és 2023 márciusában egy amerikai MQ–9 Reaper drónt egy orosz Szu–27-es repülőgép szándékosan eltérített nemzetközi vizek felett. A mindennapi élet az MK bázison ennek ellenére többnyire nyugodt. Nicolae Cretu bázisparancsnok és Scott Delay, az amerikai hadsereg munkatársa a bázis által ellátott amerikai személyzet logisztikai ellátását tervezi.

A NATO jelenléte a régióban nem csak a katonai erő demonstrálása, hanem a keleti országok megnyugtatása is, hogy megvédik őket Oroszországtól. A bázison lévő brit táborban a radarképernyőkön figyelik a szomszédos Ukrajnában zajló háborút, és értékes hírszerzési információkat szolgáltatnak.

Mindeközben a Nagysinken állomásó NATO-csapatok méretét dandár szintűre emelik, hogy ha Oroszország átlépi a „vörös vonalakat”, akkor be tudjanak avatkozni az ukrajnai eseményekbe.