Külföldi nyaralások drágulása és a hitelfelvétel kockázatai

A magyarok számára egyre nehezebben megfizethetőek a külföldi üdülőhelyek, mivel az árak jelentősen emelkedtek, és a forint értéke is csökkent az euróval szemben. A hitelfelvétel nyaralás céljából nem ajánlott, figyelembe véve a hosszú távú költségeket és a magyar lakosság anyagi helyzetét.

Az utóbbi időben a külföldi nyaralások árai jelentősen megugrottak, ami a magyarok számára egyre kevésbé teszi elérhetővé a pihenést a népszerű üdülőhelyeken. Általánosan elmondható, hogy a nyaralások ára körülbelül tizedével nőtt, miközben a forint értéke 7 százalékkal csökkent az euróövezetben, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A horvát tengerparti nyaralások árai például átlagosan 11 százalékkal emelkedtek, de nem csak Horvátországban, hanem más népszerű célpontokban is, mint például Olaszország, Szlovénia és Erdély, ahol az árak 8, 10, illetve 13 százalékkal lettek magasabbak. Tavaly majdnem 700 ezer magyar választotta Horvátországot nyaralási célpontként, ami ötödével több, mint az előző évben.

A pénzügyi szakértők szerint az éttermek árai jelentősen megemelkedtek, míg a fagylalt és az élelmiszer árai nagyjából változatlanok maradtak, a szállások pedig kissé drágábbak lettek.

A Magyar Nemzeti Bank és a pénzügyi szakértők egyöntetűen nem javasolják a hitelfelvételt nyaralás céljából. A Bank360.hu adatai szerint egy 700 ezer forintos személyi kölcsön esetén havi 25-35 ezer forintos törlesztőrészletre kell számítani, amit akár több évig is fizetni kell egyetlen nyaralásért. Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője szerint bár ez az összeg elsőre nem tűnik magasnak, fontos figyelembe venni a hosszú távú kötelezettséget.

A K&H Bank kutatása szerint a 30-59 év közötti magyarok 8 százaléka tervez hitelt felvenni a nyaralás finanszírozására, miközben a lakosság több mint 70 százaléka nem engedheti meg magának az ötnaposnál hosszabb pihenést.