Német-argentin gazdasági együttműködés a fókuszban Berlinben

Olaf Scholz német kancellár és Javier Milei argentin elnök vasárnap Berlinben tárgyaltak a két ország közötti gazdasági együttműködésről, különös tekintettel az Európai Unió és a Mercosur-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodásra. A megbeszélések során Emmanuel Macron francia elnök ellenállása került előtérbe, amely hátráltatja a megállapodás létrejöttét.

A találkozó után kiadott közlemény szerint a két vezető egyetértett abban, hogy a tárgyalásokat gyorsan le kell zárni. A Mercosur, amelynek Argentína is tagja, célja a dél-amerikai tagországok közötti kereskedelem elősegítése és gazdasági integrációjuk erősítése.

Macron francia elnök aggályai miatt az EU-Mercosur paktum jelentős akadályokba ütközik. Macron attól tart, hogy az európai mezőgazdasági termelők hátrányos helyzetbe kerülhetnek, és úgy véli, hogy a környezetvédelmi engedmények nem elegendőek.

A megállapodás vegyes megállapodásként történő megkötése azt jelenti, hogy az EU intézményei mellett mind a 27 tagállam, valamint néhány regionális parlament jóváhagyása is szükséges.

Scholz és Milei megvitatták Argentína OECD-hez való csatlakozási kérelmét is, ahol a kancellár kiemelte a szociális összeegyeztethetőség és a társadalmi kohézió védelmének fontosságát.

Az argentin reformtervek lakosságra gyakorolt hatásai is terítékre kerültek, Scholz hangsúlyozta, hogy ezek a reformok nem csak gazdaságilag, hanem társadalmilag is igazságosak és fenntarthatóak kell hogy legyenek.