Szijjártó Péter a Fülöp-szigeteki vendégmunkásokról tárgyalt Manilában

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a héten a Fülöp-szigeteken tárgyalt, ahol Enrique Manalo külügyminiszterrel és telefonon Ferdinand R. Marcos államfővel is beszélt.

A magyar miniszter Manilában kiadott közleményében kitért a két ország közötti kapcsolatokra, hangsúlyozva az illegális migráció kérdésében való egyetértést. Magyarország és a Fülöp-szigetek álláspontja szerint az országoknak joga van eldönteni, kiket engednek be a területükre és kikkel kívánnak együtt élni.

Szijjártó közleménye szerint Magyarországon jelenleg több mint tízezer fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik, akik nem tekinthetők illegális migránsoknak.

A Fülöp-szigeteki sajtó is foglalkozott a magyar miniszter látogatásával, ahol a Pia állami hírügynökség cikke alapján többek között arról számoltak be, hogy sok helyi Magyarországot választotta "második otthonuknak" az utóbbi időben.

A Pia hírügynökség jelentése szerint 2023-ban Magyarország a Fülöp-szigetek 46. legnagyobb kereskedelmi partnere volt, 30. legnagyobb exportpiaca és 64. legnagyobb importforrása. Decemberben körülbelül 16 098 filippínó tekintette Magyarországot második otthonának.

A Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkások többségét Magyarországon különböző területeken foglalkoztatják, többek között autótechnikusként, gépkezelőként, sofőrként, targoncakezelőként, szállodai dolgozóként, mezőgazdasági munkásként, raktári dolgozóként, logisztikai kezelőként és teherautó-sofőrként.