Óvatlan autósok veszélyben

Minden harmadik gépkocsi belső tere szennyezett a légkondicionálás miatt, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. A Német Mérnökök Szövetsége és a Német Gépjárműipari Szövetsége szerint a karbantartás nélküli klímaberendezések károsak lehetnek az egészségre.

Andreas Winkens, a gépjárműipari szövetség illetékes bizottságának elnöke kiemelte, hogy vizsgálataik szerint minden harmadik jármű erősen, sőt nagyon erősen szennyezett, különösen mikroorganizmusokkal. A beépített utastérszűrők gyakran régiek, tele vannak, vagy nem megfelelően felszereltek, ami lehetővé teszi a pollen, a penész vagy a finom por- és koromrészecskék bejutását a jármű belsejébe.

A szűrők rendszeres cseréje elengedhetetlen, és fontos, hogy ez az előírásoknak megfelelően történjen. A Német Pulmonológusok Szövetsége figyelmeztet, hogy a rosszul karbantartott légkondicionáló-rendszerek az exogén allergiás alveolitis (EAA) nevű tüdőbetegség kockázatát is magukban hordozhatják, amely a tüdőszövet allergiával összefüggő gyulladását jelenti.

Bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a gépkocsik légkondicionáló berendezései EAA-t okozhatnak, a szellőztető berendezések szűrőinek rendszeres cseréje egészségügyi szempontból indokolt. A szakértők javaslata szerint a szűrőket félévente, a pollenszezon elején és végén kellene cserélni.

Jelenleg új szabványok kidolgozása folyik a gépkocsik légkondicionáló berendezéseinek megfelelő karbantartására, német hírforrásokra hivatkozva számolt be róla az Infostart. A német gazdaság jelenlegi helyzete, ahol a váratlanul csökkent üzleti morál és a stagnálás jelei mutatkoznak, további kihívások elé állíthatja a gépjárműipart és a kapcsolódó szolgáltásokat, beleértve a karbantartási szabványok kidolgozását is. Az Ifo intézet szerint a német üzleti klímaindex júniusban 88,6 pontra süllyedt, ami jelentős eltérés a várakozásoktól. Ez a helyzet Magyarország számára is intő jel lehet, tekintettel a két ország gazdasági kapcsolataira.

Ezzel párhuzamosan, a német Allianz biztosító befektetési alapkezelője, az Allianz Global Investors, jelentős lépést tett a nemzetközi terjeszkedés felé, miután az első külföldi társaságként 2 százalékos részesedést szerzett a kínai Guomin Pension nyugdíjbiztosítási óriáscégben. Ez a befektetés, amelynek értéke 228 millió jüan (31,40 millió dollár), tovább erősítheti a német vállalat globális pozícióját, és hozzájárulhat a német gazdaság stabilizálódásához is. A Guomin Pension, amelyet Kína legnagyobb bankjai és biztosítói indítottak, 2022-ben jött létre, és a befektetéssel a jegyzett tőkéje 11,4 milliárd jüanra emelkedik, ezzel Kína egyik legnagyobb tőkéjével rendelkező vagyonkezelőjévé válik. Az Allianz lépése jelzi a globális pénzügyi cégek növekvő érdeklődését Kína magánnyugdíj-szektorában, amely egyre jövedelmezőbbnek tűnik az állami nyugdíjak csökkenése és a társadalom öregedése miatt.

A közlekedési helyzetet tovább bonyolítja, hogy az A94-es autópályán egy kamion felborult, ami jelentős torlódást okozott mindkét irányban. A Passauból Münchenbe tartó oldalon 4 kilométeres dugóra és legalább 35 perces késésre kell számítani, mivel csak az egyik sáv járható. A szembeoldalon a Forstinning és Pastetten csomópont között szintén 2 kilométeres dugó alakult ki, ott 10 perces késéssel kell számolni. Öt nappal korábban hasonló baleset történt ugyanezen az autópályán, amikor egy román kamionos mikroalvás miatt borult fel, több mint 100 eurós kárt okozva. Az aktuális balesetről egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, de cikkünket frissítjük, amint többet tudunk.

A német városok közül Marburg városa évente akár 1250 euró értékű bónuszt kínál azoknak, akik legalább egy évre lemondanak saját autójukról, beleértve a második vagy harmadik autójukat is. A bónuszt utalványok formájában fizetik ki, amelyeket tömegközlekedésre, autómegosztó szolgáltatásra vagy akár vásárlásra is lehet fordítani. Marburg városának célja, hogy 2035-re felére csökkentse az autós forgalmat, és ezzel értékes területeket szabadítson fel a belvárosban, ahol egy parkoló jármű 12 és 15 négyzetméter közötti területet foglal el.