Közeledik a Föld felé egy óriási aszteroida

Egy jelentős méretű aszteroida fog megközelíteni a Földet június 29-én, amelyet a Virtual Telescope projekt fog élőben közvetíteni.

Az aszteroida, amely a 2024 MK nevet kapta, a csillagászati megfigyelések szerint biztonságos távolságban, körülbelül 295 ezer kilométerre fog elhaladni a Föld mellett, ami kisebb, mint az átlagos Hold-Föld távolság. Az esemény során a kisbolygó az egyik legfényesebb objektum lesz az égbolton, amit az utóbbi időkben láthattunk.

A 2024 MK-t 2024. június 16-án fedezték fel, és három nappal később hivatalosan is bejelentették létezését. Becsült átmérője 120 és 280 méter közötti lehet, és a legközelebbi megközelítése magyar idő szerint június 29-én délután várható.

Bár az aszteroida potenciálisan veszélyesnek van besorolva, ez nem jelenti azt, hogy tényleges veszélyt jelentene a Földre nézve. Ez a besorolás csupán arra utal, hogy az égitest eléri a bizonyos méretet és a Földhöz való minimum távolságot. A 2024 MK fényessége az elhaladás során várhatóan eléri majd a 8,5 magnitúdót, ami azt jelenti, hogy még egyszerűbb távcsővel is megfigyelhető lesz.

A NASA és más űrkutatási szervezetek folyamatosan figyelik az űrből érkező potenciális fenyegetéseket, de eddig nem azonosítottak olyan nagyobb égitestet, amely a belátható jövőben veszélyt jelentene a Földre.

A NASA nem csak a közelgő aszteroidákra figyel, hanem a Mars felszínén is érdekes felfedezéseket tesz. A Perseverance Mars-járó a Jezero-kráterben talált egy teljesen kilógó sziklát a környezetéből. A fehéres színű, néhány szürke folttal tarkított kőzet, amelyet Atoko Pointnak neveztek el, 45 centiméter széles és 35 centiméter magas. A kőzet piroxén és földpát ásványokat tartalmaz, és jelenlegi helyére egy ősi folyó vagy egy felszínre került magmatestből származhat. A NASA tudósa, Brad Garczynski szerint ez a szikla hozzájárulhat a bolygó egykori geológiai folyamatainak feltárásához, és bár ez az első ilyen jellegű lelet a Mars felszínén, valószínűleg nem az utolsó.