Svájci fölény a magyarok felett a német sajtó szerint

A német napilapok szerint Svájc megérdemelten győzött a magyar labdarúgó-válogatott ellen a németországi Európa-bajnokság A csoportjának első fordulójában.

A Bild lap értékelése szerint a svájci csapat a döcögős selejtezők után felmerült kérdések ellenére is magabiztosan lépett pályára, és különösen a védekezésben gyengén teljesítő magyar válogatottal szemben már az első félidőben kétgólos előnyre tett szert. A Die Welt újság szerint a svájciaknak a második félidőben már szerencsére is szükségük volt a győzelemhez, de összességében megérdemelten nyertek. Granit Xhaka, a svájci csapatkapitány szerint a győzelem "brutálisan fontos" volt az Eb-n való rajtjuk szempontjából.

A Die Zeit összefoglalója szerint a svájciak egyértelműen jobbak voltak, és az összecsapást magabiztosan kezdték. A Süddeutsche Zeitung kiemelte, hogy a svájci válogatott váratlanul fölényes győzelmet aratott, amiben Murat Yakin szövetségi kapitány meglepő húzásainak volt kulcsszerepe. Michel Aebischer góllal és gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a svájciak stabil teljesítménye alapján nagy valószínűséggel ott lesznek a nyolcaddöntőben, és Kwadwo Duah, valamint a hosszú sérülése után visszatérő Embolo is meglepte a teljesítményével még azokat is, akik jól ismerik a csapatot. Embolo a 93. percben szerzett góljával 3–1-re növelte a svájciak előnyét, és bár a találat során egy kompressziós kötés csúszott ki a nadrágjából, ez nem zavarta meg a gólszerzésben. Azonban érdekesség, hogy Embolo vezetékneve ugandai nyelven kínos jelentéssel bír, ami miatt az ugandai kommentátorok a közvetítés során nem is említették a teljes nevét.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi szerint a csapat többsége a tudása alatt futballozott, és ennek megfizette az árát. Orbán Viktor miniszterelnök az eredményt értékelve úgy fogalmazott: "Kár érte. Most már győzni kell!".

Az A csoportban jelenleg a németek állnak az élen, Svájc a második helyen van rosszabb gólkülönbséggel, míg Magyarország a harmadik, Skócia pedig a negyedik helyen található. A következő fordulóban a magyar válogatott Stuttgartban a németekkel, míg Svájc Kölnben Skóciával mérkőzik meg. A Bild kiemeli, hogy a németek sem vehetik fél vállról az összecsapást, hiszen a legutóbbi három meccsünk a mieink szerepeltek jobban: az előző Eb-n 2–2 lett a vége, a Nemzetek Ligájában pedig a budapesti 1–1 után Németországban 1–0-ra győzött a magyar csapat.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

A csoport

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Köln, RheinEnergieStadion. 47 000 néző. V: Vincic (szlovén)

Magyarország: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai A. (Dárdai M., 79.) – Fiola, Schäfer, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer (Stergiou, 68.), Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) – Duah (Amdouni, 68.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin 

Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (93.)

A csoport pénteki meccsén

Németország–Skócia 5–1

A csoport állása: 1. Németország 3 pont (5–1), 2. Svájc 3 (3–1), 3. Magyarország 0 (1–3), 4. Skócia 0 (1–5)

B csoport

  • Spanyolország–Horvátország 3–0 (Morata 29., Ruiz 32., Carvajal 45+2.)
  • Olaszország–Albánia 2–1(Bastoni 11., Barella 16., ill. Bajrami 1.)

(Borítókép: A svájci Breel Embolo a kölni stadionban 2024. június 15-én Kölnben, Németországban. Fotó: Vasile Mihai-Antonio / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországban!