A Pantera 2025-ben ismét Budapesten koncertezik

A legendás heavy metál banda, a Pantera bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely során ismét ellátogatnak Budapestre.

A Pantera 2023-as dupla teltházas budapesti koncertje után újra visszatér a magyar rajongókhoz. A turné 2025 január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd több európai városban, köztük Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben és Párizsban is fellépnek, végül pedig 2025. február 3-án a Budapest Sportarénában adnak koncertet.

Az eredeti tagok, Philip H. Anselmo énekes és Rex Brown basszusgitáros mellett Zakk Wylde gitáros és Charlie Benante dobos is részt vesznek a koncerteken. Az újabb fellépések az alapító tagok, Vinnie Paul dobos és Dimebag Darrell gitáros életének és munkásságának tiszteletére szolgálnak.

A Pantera korábban már bejelentett angol és írországi fellépéseit követően indul el európai turnéjuk, amely a brit Download Festivalon való részvételüket követi, ami három évtized után volt az első egyesült királyságbeli koncertjük. Idén a Metallica észak-amerikai stadionturnéján is színpadra léptek.

A texasi Arlingtonból indult banda a heavy metál történetének egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb zenekarává nőtte ki magát, világszerte 20 millió lemezt adtak el, négy Grammy-jelölést kaptak, és teltházas arénaturnékon léptek fel.

A 2025-ös budapesti koncertre a jegyek először a hivatalos rajongói klub tagjai számára lesznek elérhetők június 25-én, kedden 10 órától, a nyilvános jegyértékesítés pedig június 28-án, pénteken 10 órakor kezdődik.

Phil Anselmo énekest legutóbbi, 2023 májusi magyarországi koncertjük alkalmával mélyen megérintette egy utcazenész előadása, aki A Keresztapa filmzenéjét játszotta csengettyűkön a Duna-parton. A Pantera után Anselmo a Superjoint Ritual és a Down zenekarban dolgozott, majd a Philip H. Anselmo & The Illegalsszal két lemezt készített, és 2019-ben a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon is fellépett.

Az 1981-ben alakult együttes 2003-ig kilenc stúdióalbumot készített, és a heavy (groove/thrash) metál egyik legnagyobb hatású, újító zenekara volt. Négy lemezük az Egyesült Államokban platinalemez lett, az utolsó anyag, a Reinventing the Steel 2000-ben jelent meg. A csapathoz olyan ismert dalok fűződtek, mint a Cemetery Gates, a Walk, az I’m Broken vagy a Drag the Waters.

A Pantera klasszikus felállásából a kivételes tehetségű gitáros, Dimebag Darrell 2004-ben hunyt el, miután egy columbusi koncertjén a színpadon agyonlőtte egy néző. Vinnie Paul dobos 2018-ban halt meg, és a frontember Phil Anselmót is kis híján elvitte a heroin 1996-ban.