A 17. labdarúgó-Európa-bajnokság izgalmai és a magyar válogatott helyzete

Befejeződtek az A csoport küzdelmei a 17. labdarúgó-Európa-bajnokságon, ahol a Skócia–Magyarország mérkőzés egyetlen gólja a 100. percben született, de Varga Barnabás sérülése árnyékolta be a győzelmet.

A csoportküzdelmek utolsó napja kevésbé volt élvezetes, de annál izgalmasabb volt, hiszen az utolsó pillanatokban dőltek el a helyezések. Németország az első helyen végzett, Svájc másodikként jutott tovább, míg Magyarország a sors kegyeire szorul a továbbjutásért. Skócia egy ponttal búcsúzott a tornától.

A magyar válogatott játékosai közül többen is perchiányosak voltak, ami a Svájc elleni nyitómérkőzésen szimpátiavesztést okozott. Marco Rossi szövetségi kapitány kevés alapanyagból két stabil játékost, Botka Endrét és Nagy Ádámot állított csatasorba, akik a várt frissességet hozták a játékba.

Rossi a biztonságos játékot részesítette előnyben, ami a szurkolói elvárásokkal és a kreatív támadófutball iránti vágyakkal ellentétben állt. A magyar taktika a labdabirtoklás tudatos átengedésével próbálta megnehezíteni a skót csapat támadójátékát, ami végül sikerrel járt.

A 2021-es Európa-bajnoksághoz képest a magyar válogatott fejlődött, több labdabirtoklással és több kidolgozott helyzettel, de sokan többet vártak a mutatott játék tekintetében. A csapat fejlődése ellenére a szurkolókban hiányérzetet keltett a visszafogott, óvatos játék.

Varga Barnabás sérülése és a német szervezés hiányosságai komoly aggodalmat keltettek. A sérülés utáni kényszerszünetből a magyar csapat jött ki jobban, és az utolsó negyedórában a cserékkel frissességet és sebességet hozva a játékba, végül sikerült megszerezni a győztes gólt.

A győzelem ellenére a válogatott nem mutatott jobb teljesítményt, mint a vereségek után, de a csapatként való küzdelem és a végjátékban mutatott erő Fortuna istennő kegyeit is maga mellé állíthatta. A továbbjutás még kérdéses, de a győzelem és a csapat összefogása adhat reményt a jövőre.

A legfontosabb azonban Varga Barnabás állapota, és mindenki a gyógyulásáért szorít. A válogatott és a csapat mellett dolgozók minden elismerést megérdemelnek, hogy ilyen körülmények között is hozni tudták a papírformát.