Az Eb legértékesebb játékosai között egy magyar is helyet kapott

A labdarúgó-Európa-bajnokság során gyakran kerül szóba a résztvevő játékosok, illetve nemzeti válogatottak piaci értéke. Az angol válogatott 1,5 milliárd eurós értékével vezeti a rangsort, míg a magyar csapat 165,5 millió eurós becsült értékkel a 19. helyen áll. A FIFA világranglistán azonban Magyarország a 26. helyet foglalja el, ami az Eb csapatai között a 14. pozíciót jelenti.

A nemzeti válogatottak között jelentős különbségek figyelhetők meg a piaci értékek tekintetében. Az angol és a francia csapatban olyan játékosok találhatók, mint Jude Bellingham és Kylian Mbappé, akiknek egyéni értéke magasabb, mint az utolsó öt helyen álló csapatok összértéke. A magyar válogatott a 19. helyen áll, míg a világranglistán a 26. helyet foglalja el, ami az Eb csapatai között a 14. helyet jelenti.

A magyar válogatott A-csoportbeli ellenfelei közül Németország, Skócia és Svájc piaci értéke magasabb, de a világranglistán Németország és Svájc mögöttünk, Skócia pedig mögöttünk helyezkedik el.

A Transfermarkt adatai szerint az Eb 25 legértékesebb játékosa között 10 különböző nemzeti válogatottból kerültek ki játékosok, köztük a magyar Szoboszlai Dominik is, aki a 21. helyen áll, ezzel ő a legértékesebb magyar játékos, és a Liverpool csapatának is ő a legértékesebb Eb-n résztvevő labdarúgója.

A piaci értékek meghatározásában fontos szerepet játszik a kereslet, amelyet az átigazolási díjak és a fizetések tükröznek. A top ligákban nagyobb hangsúlyt kapnak az átigazolási díjak, míg a kisebb ligákban az ingyenes átigazolások és a fizetések dominálnak. A magyar válogatott játékosai közül Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos az angol elsőosztályban, míg Sallai Roland és Orbán Willi a német bajnokságban játszanak.

A piaci érték nem feltétlenül egyezik meg a tényleges átigazolási díjjal, például lejáró szerződéssel rendelkező játékosok esetében. Szoboszlai Dominik 2021-ben 22 millió euróért igazolt a Red Bull Salzburgtól az RB Leipzighez, majd két évvel később 70 millió euróért a Liverpoolhoz. A Transfermarkt adatbázisában a bajnokságok piaci értékét általában évente kétszer frissítik, de Szoboszlai esetében 2022 és 2023 között hat alkalommal történt értékfrissítés, mely során értéke 28 millió euróról 75 millió euróra nőtt.

A játékosok piaci értékét befolyásoló egyéni tényezők között szerepel a jövőbeli kilátások, életkor, fejlődési potenciál, teljesítmény, rutin, valamint a játékos hírneve és marketingértéke. A keresletet befolyásolja, hogy mely klubok és ligák érdeklődnek a játékos iránt, illetve a játékos sérülékenysége is. A tényleges átigazolási díjakat az átigazolási opciók és záradékok, valamint a klubok és a játékosok szándékai is befolyásolják.