Akár már keddre összejöhet a magyar továbbjutás

A skótok elleni győzelem után a magyar válogatott az A csoport harmadik helyén végzett, ami lehetőséget teremtett számukra a legjobb tizenhat közé jutásra az idei foci-Eb-n. A tornán 24 csapat hat négycsapatos csoportban kezd, az első két helyezett mellett a hat harmadik helyezett közül négy is továbbjut.

A jelenlegi helyzet szerint a magyar válogatott továbbjutna, de mivel még minden csapatnak hátra van legalább egy mérkőzése, ez még változhat. A B csoportban Albánia áll a harmadik helyen, mögöttük a horvátok egy ponttal, előttük az olaszok három ponttal. Ha az albánok és a horvátok nem nyernek, vagy ha a horvátok nagy gólkülönbséggel győzik le az olaszokat, akkor a B csoport harmadik helyezettje mögöttünk végezhet. A magyarok szerencséjére az albánok a spanyolokkal, a horvátok pedig az olaszokkal találkoznak, így ha sem Horvátország, sem Albánia nem nyer, a magyar válogatott automatikusan egy nemzetet már legyűr.

A C csoport harmadik helyén jelenleg Szlovénia található, akik az angolokkal mérkőznek meg kedden. Ha az angolok legyőzik őket, akkor a csoport másik meccsének (Dánia-Szerbia) eredményétől függetlenül a szlovénok csak két pontot szereznek. Ha viszont Szlovénia nem veszít az angolok ellen, akkor a harmadik helyezett legalább három pontot gyűjt be, és jobb gólkülönbséggel rendelkezik majd, mint a magyar csapat. Az Angliának mindenképpen győznie kell az első hely érdekében a szlovénok ellen, így ha Southgate csapata megteszi Marco Rossiéknak ezt a szíveséget, akkor Magyarország már kedden továbbjut a nyolcaddöntőbe.

A D csoportban Ausztria áll a harmadik helyen, a mögöttük lévő lengyelek már kiestek. Az osztrákoknak pozitív a gólkülönbségük, így ahhoz, hogy a magyar válogatott mögé kerüljenek, legalább ötgólos vereséget kellene elszenvedniük Hollandiától. Ha ennél kisebb vereséget szenvednek, vagy döntetlenre állnak, akkor Ausztria megelőzi Magyarországot.

Az E csoportban minden csapatnak három pontja van, a harmadik helyen a szlovákok állnak. Itt szerdán rendezik az utolsó fordulót, ahol szlovák-román és ukrán-belga meccsek döntenek. Csak nagy gólkülönbségű győzelmek esetén kerülhet a csoportharmadik Magyarország mögé. A legkedvezőtlenebb eset a magyar válogatott számára, ha az egyik meccsen döntetlen születik.

Végül az F csoportban szerdán játsszák le az utolsó kört, ahol Csehország-Törökország és Grúzia-Portugália találkozók lesznek. A csehek és a grúzok egy-egy ponttal állnak, a törökök három ponttal vezetik a csoportot. Ha a csehek és a grúzok nem nyernek, az a legjobb a magyarok számára. Ha a csehek győznek, az hátrányos, kivéve ha nagy gólkülönbséggel teszik ezt. A legrosszabb forgatókönyv, ha mind a csehek, mind a grúzok nyernek. A cél egyértelmű, a csoport harmadik helyezettje végezzen maximum kettő ponttal, és ehhez az kell, hogy Portugália ne kapjon ki a grúzok, Törökország pedig a csehek ellen.

A legjobb esélyt tehát az kínálja Magyarország számára, ha a fentebbi három csoportból legalább kettőben kedvezően alakulnak az eredmények, mert a D és E csoport harmadik helyezettje valószínűleg jobb lesz a magyarnál. Békés Gábor közgazdász számításai szerint a magyar válogatott továbbjutási esélye a felsorolt mérkőzések lejátszása előtt 67,7 százalék.

És ha sikerül, kit kapunk?

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a magyar válogatott Portugáliával küzdhetne meg a nyolcaddöntőben, de a román–szlovák–belga csoport győztese sem kizárt. Ha a portugálokkal kellene játszani, akkor ez július 1-jén Kölnben volna, ha a román-szlovák csoport győztesével, akkor július 2-án Münchenben, ha pedig a spanyolokkal, akkor június 30-án Kölnben. De ez még végképp arrébb van, egyelőre nézzük a hátralévő csoportmeccseket. Hétfő este horvát-olasz és albán-spanyol, kedden előbb a D, aztán a C csoportot figyelhetjük, szerdán pedig előbb az E, aztán az F jön.