A magyarok Eb-sorsa más kezében

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap este drámai körülmények között, Csoboth Kevin hosszabbításban szerzett találatával 1-0-ra győzte le a skót csapatot, ezzel megszerezve az A csoport harmadik helyét az Európa-bajnokságon. A továbbjutásuk azonban még nem biztosított, hiszen a következő napok eredményei döntik el, hogy bekerülnek-e a legjobb 16 közé.

A magyar csapat 3 ponttal és mínusz 3-as gólkülönbséggel zárta a csoportkört, ami továbbjutást érhet, ha a többi csoport harmadik helyezettjei közül legalább kettőt megelőznek. A B csoport zárófordulója hétfő este dönthet a magyarok sorsáról, ahol a spanyolok 6, az olaszok 3, míg Albánia és Horvátország 1-1 ponttal rendelkezik. Az albánok gólkülönbsége jelenleg -1, a horvátoké pedig -3, ami azt jelenti, hogy az albán csapat áll jelenleg a harmadik helyen.

A B csoport utolsó körében Albánia a spanyolokkal, Horvátország pedig az olaszokkal mérkőzik meg. A magyar válogatott számára kedvező forgatókönyv a következő: ha Spanyolország és Olaszország nem veszít, akkor a magyarok megelőzik a B csoport harmadik helyezettjét. A spanyolok már biztosan csoportelsők, és dönthetnek arról, hogy a legerősebb csapatukkal álljanak-e ki, vagy pihentesse a kezdőt. Az albánoknak győzniük kell a továbbjutáshoz, ami nagy meglepetés lenne.

Az olaszoknak egy döntetlen is elegendő a továbbjutáshoz, és az olasz csapatokat általában motiválja, ha nem muszáj győzniük. Luciano Spalletti, az olasz válogatott szövetségi kapitánya szerint csapata készen áll a Horvátország elleni, utolsó csoportmérkőzésre, amelyen a címvédő kiharcolná továbbjutását. Az olaszok védője, Alessandro Bastoni arra figyelmeztetett, hogy nagyon veszélyes a horvát csapat, vigyázniuk kell velük.

Az ilyen mérkőzések megváltoztathatják a történelmet. Olyan játékosok alkotják keretünket, akikről úgy gondoltuk, hogy készen állnak arra, hogy pályára lépjenek egy ilyen fontos találkozón. Nem voltam elégedett a spanyolok elleni teljesítményünkkel, remél, tanultunk belőle

– mondta Spalletti a horvátok elleni mérkőzés előtt tartott sajtótájékoztatóján. Annyi biztos, ha az olasz válogatott hétfő este legyőzi Horvátországot, akkor Svájc ellen fogja játszani a nyolcaddöntőt, amely ideálisnak tűnhet az „Azzuri” számára.

Amennyiben azonban az albán vagy a horvát csapat meglepetésre győz, az csökkentené a magyar válogatott esélyeit a továbbjutásra, mivel ebben az esetben a B csoport harmadik helyezettje több ponttal vagy jobb gólkülönbséggel zárna, mint a magyar csapat.

Európa-bajnokság 2024, B csoport, 3. forduló

  • Olaszország–Horvátország 21.00
  • Spanyolország–Albánia 21.00

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!