Kepi, a magyarul tanuló kutya

Kepi kutya, aki korábban Belgiumban élt, most már kifogástalanul érti a magyar nyelvet, ami különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy egyrészt állat, másrészt korábbi tudását kellett átalakítania, hogy magyar gazdájának engedelmeskedjen. Kepi a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tagja, és bár nem vakvezetőként fog dolgozni, ugyanazt az alapkiképzést kapja, mint a vakvezető kutyák.

A kutyának a nevének újratanulása jelentette az első kihívást, mivel a belgák másképp ejtik a "Kepi" szót, mint a magyarok. Molnár Zsuzsa kölyöknevelő segítségével Kepi hamar megtanulta a magyar parancsszavakat, először a nemzetközi kézjelekkel kezdve, majd ezekhez párosítva a magyar vezényszavakat.

Kepi, aki egyébként kedves és nyugodt természetű, gyorsan összebarátkozott a ház macskáival is. Az étkezési szokásainak megváltoztatása jelentette a következő kihívást, hiszen megtanulni várni az ételre csak akkor volt lehetséges, ha előtte Zsuzsanna levette a cipőjét vagy elpakolta a holmijait. Kepi azonban hamar rájött, hogy türelmes magatartásával gyorsabban jutalmazható.

Kepi nem vakvezetőként fog dolgozni, hanem tenyészkannak szánják, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölykeinek apjaként. Az iskola maga tenyészti a jövő vakvezető kutyáit, és Kepi ugyanazokon az orvosi vizsgálatokon esett át, mint a vakvezető kutyák. Ha mégsem felelne meg tenyészkutyának, akkor vakvezetővé képezhetik ki. Kepi 6 éves koráig foglalkozhat majd a fedezéssel, utána házikedvenc lesz.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kölyöknevelőket keres az ország egész területéről. Az érdeklődőknek részt kell venniük egy képzésen, amely július 6-án lesz Budapesten. A kiskutyák egy évig maradnak az önkéntes kölyöknevelőknél, majd vakvezető képzésbe kerülnek, de a kapcsolat a kölyöknevelőkkel nem szakad meg. Az iskola arra kéri az érdeklődőket, hogy csak a kölyöknevelésről szóló írás elolvasása után hozzanak döntést, és ezután töltsék ki a jelentkezési lapot.