Görögország korlátozni készül a tengerjáró hajókat

A görög kormány tervei szerint korlátozásokat vezetnek be a legnépszerűbb szigeteket felkereső tengerjáró hajók számára, hogy csökkentsék a turizmus okozta terheket és javítsák a turisták élményét. A Világgazdaság szerint az új szabályok célja az üdülőközpontok túlterheltségének mérséklése.

A túlturizmus, amely a Covid-19 járvány után vált kiemelten fontossá, olyan jelenséget ír le, amikor egy turisztikai célpont túlzottan népszerűvé válik, és ez zavarja az ott tartózkodók élményét, valamint károsítja a helyi infrastruktúrát. Ennek hatására a görög kormány úgy döntött, hogy korlátozza a legnépszerűbb szigeteket felkereső tengerjáró hajók számát.

Mitsotakis miniszterelnök egy interjúban bejelentette, hogy 2024-től új szabályok lépnek életbe, amelyek korlátozni fogják az egyes szigeteken elérhető kikötőhelyek számát, és egy engedélyezési rendszert is bevezetnek a hajók számára.

A turizmus Görögországban jelentős növekedést mutatott az utóbbi időben. Tavaly összesen 32,7 millió látogató érkezett az országba, és 2024 első negyedévében a turisták száma 25 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A körutazásokból származó bevételek tavaly elértek 847 millió eurót.

A tervezett korlátozások ellenére a hajók továbbra is felkereshetik majd a legtöbb szigetet, és sok tengerjáró Athén helyett Pireuszban fog kikötni.