Akár 28 ezer forintos repjegy-áremelés a Lufthansánál

A Lufthansa légitársaság bejelentette, hogy a környezetvédelmi felárat az európai országokból induló járatokra veti ki, amely jegyenként 1-72 euró közötti összeget jelent, így próbálják meg fedezni az új európai károsanyag-kibocsátási szabályok költségeit.

A Lufthansa az első légitársaság, amely az új európai károsanyag-kibocsátási szabályok költségeit az utasokra hárítja, 2023-tól jegyenként 1-72 eurós (nagyjából 400-28 000 forint) felárat vezet be. A Financial Times beszámolója szerint a légitársaság a kivetett díjból többek között a bioüzemanyagok alkalmazásával járó plusz költségeket fedezné.

A felár az Európai Unió 27 tagállamából, az Egyesült Királyságból, Svájcból és Norvégiából induló járatokra vonatkozik. Az új uniós szabályok értelmében 2025 elejétől a fenntartható üzemanyagoknak (SAF) a légitársaságok üzemanyag-fogyasztásának legalább 2 százalékát kell kitennie. A SAF ára jelenleg legalább a kétszerese a hagyományos üzemanyagok tonnánkénti költségének.

Andrew Charlton, az Aviation Advocacy tanácsadó cég munkatársa szerint a Lufthansa csoport lépése egy „rendkívül agresszív” válasz az új szabályok Európai Bizottság általi bevezetésére.