A világ legnagyobb terepasztala

Milyen kicsi a világ! Ezt a mondást a hamburgi Speicherstadtban található Miniatur Wunderland terepasztal-birodalom látogatói is gyakran használhatják, hiszen ez a hely a világ legnagyobb makettkollekciója.

A Miniatur Wunderland Hamburg Speicherstadt nevű részén található, és jelenleg a világ legnagyobb terepasztala, 1490 négyzetméter területtel. A makettek világában a vágányok összhossza körülbelül 15 400 méter, és a látványos díszletet 260 ezer figura, 43 repülő, 9250 autó, 1040 vonat, 1380 jelzőlámpa, 385 ezer kandeláber, 4110 épület, valamint 130 ezer fa alkotja. A lenyűgöző projekt megvalósítása 760 ezer óra munkával és 45 millió eurós költséggel (körülbelül 17 milliárd forint) járt.

A terepasztal különböző témákat ölel fel, így a látogatók megcsodálhatják Hamburg és környékének, Amerika, Skandinávia, Svájc, Olaszország és Ausztria miniatűr változatait. Az építkezés 2000 decemberében kezdődött, és a kiállítás 2001-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A kiállítás bővítése folyamatos, legutóbbi új részlegük Monte-Carlo, amelynek ünnepélyes megnyitóján II. Albert monacói herceg, felesége Charlene, valamint gyermekeik, Gabriella és Jakab is részt vettek. Ők voltak azok, akik elindíthatták a járműveket, egy sorompó felnyitásával.