Döntött az Európai Bíróság Magyarországról, már a bőrünkön érezzük

A héten jelentősen gyengült a forint, az euróval szemben a 390-es szintről 399 közelébe, míg a dollárral szemben 362-ről 374-re. A magyar deviza gyengülésében szerepet játszott az a kedvezőtlen európai bírósági ítélet, ami Magyarország számára napi 1 millió eurós bírság fizetését írja elő a menekültügyi szabályok be nem tartásáért – jelezték az Indexnek nyilatkozó szakértők. A magyar tőzsde újabb történelmi csúcsot döntött, az üzemanyagok viszont drágulnak. Heti összefoglalónk.

A forint a hetet az euró ellenében a 391-es szint alatt kezdte, hétfőn gyengült, estére már 393 felett járt a jegyzés. Ebben elsősorban a hétvégi EP-választás utóhatása, és az amiatt kialakult bizonytalanság játszott szerepet – jelezte Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője.

Veszített vonzerejéből a forint

Magyarországon a májusi infláció a széles piaci várakozásnál alacsonyabban alakult, az árak 4 százalékkal nőttek, ezzel elmaradva a 4,2 százalékos elemzői konszenzustól – jelezte Balog-Béki Márta, az MBH Elemzési Centrum szenior elemzője. Az MNB folytathatja a korábbi 50 bázispontos kamatcsökkentési ütemét júniusban, ami mérsékli a forint vonzerejét – világított rá a szakértő.

Döntött az Európai Bíróság, hátraarcot vett a forint

A hét közepén az amerikai inflációs adat izgalmakat hozott a devizapiacon, a Fed kamatszint tartását jelentette be. A kedvezőtlen európai bírósági ítéletre, ami Magyarország számára napi 1 millió eurós bírság fizetését írja elő, a forint újra gyengülni kezdett – világított rá Balog-Béki Márta. Pénteken a forint kálváriája folytatódott, az euróval szemben 399 közelébe gyengült.

Így mozoghat a forint

A KSH jövő héten csak pénteken közöl adatot, a keresetek áprilisi alakulását, ami jellemzően nem szokott érdemi hatást gyakorolni az árfolyamra. Nagy jelentősége lesz a keddi jegybanki kamatdöntésnek. Az MBH és az Equilor szakértői 25 bázispontos, a Makronóm Intézet 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak. A Makronóm Intézet és az MBH nem számol azzal, hogy a forint az euróval szemben a 400-as szinten, vagy efölött maradjon. Karagich István szerint az euró–forint árfolyam egyik erénye, a külkereskedelmi mérleg többlete, jórészt az import visszaeséséből fakad.

Újabb történelmi csúcsot döntött a BUX

A héten a BUX index ismét történelmi csúcsot döntött, de a hetet mínuszban zárta. Az Alteo részvények árfolyama a héten megközelítőleg 7 százalékkal nőtt, míg év eleje óta már közel másfélszeresére emelkedett – jelezte Horváth Gergely, a Makronóm Intézet elemzője.

Nagy bejelentést tett a Richter

A Richter bejelentette, hogy felvásárolja a Mithra Pharmaceuticals belga eszközeit, amellyel a nőgyógyászati portfólióját kívánja erősíteni. A felvásárlás bejelentése egy nappal a Mithra csődeljárása után érkezett.

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Fitch

A Fitch Ratings megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot, a kilátás tavaly január óta negatív. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter újabb megerősítést látott a Magyarország iránti töretlen bizalomban.

Hétfőtől drágul az üzemanyag

Hétfőtől a benzin 2 forinttal, a gázolaj 8 forinttal lesz drágább. A következő átlagárakra számíthatunk a hét elejétől: 95-ös benzin 596 forint/liter, gázolaj 609 forint/liter.