„Vállalni kell a felelősséget” – Megszólalt a lemondásáról Kunhalmi Ágnes

"Vállalni kell a felelősséget, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből" – e szavakkal indokolta lemondását Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke.

Az MSZP országos választmányi ülésén adták vissza mandátumukat, amely döntésüket azzal indokolták, hogy a választási eredményekből levonandó következtetések és tanulságok miatt felelősséget kell vállalniuk. Kunhalmi Ágnes, aki Budapest 18. kerületének országgyűlési képviselője, közösségi oldalán jelezte, hogy 2026-ban ismét elindul a választásokon.

Az MSZP, amelyet Kádár rendszer munkáspártjának utódjaként tartanak számon, az idei EP-választáson a DK-val és a Párbeszéddel szövetségben indult, és 8 százalékot, azaz 367 162 szavazatot ért el, ami két mandátumot jelentett. Azonban MSZP-s politikus nem jutott be az Európai Parlamentbe.

A párt 2006 és 2010 között volt utoljára kormányon Gyurcsány Ferenc vezetésével, de az öszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta az MSZP népszerűsége és támogatottsága folyamatosan csökkent.

Az idei önkormányzati választásokon Budapesten és kilenc kerületben győztes jelöltek is voltak, akik az MSZP színeiben indultak. A párt célja 2026-ra egy szociálisabb, igazságosabb Magyarország megteremtése, amihez elengedhetetlen a megújulás.

Hiller István szerint az MSZP részt tud és akar is venni a baloldal újjáépítésében, míg Lendvai Ildikó inkább mozgalmi keretekben gondolkodna a pártszerű működés helyett. Lendvai szerint a hagyományos pártformációk megkoptak, elgyengültek, és a "párt" kezd negatív tartalmú szóvá válni. Úgy véli, szükség van egy szervezett politikai erőre, különben az egyszemélyes diktatúrák ideje jön el. Lendvai Ildikó szerint az MSZP és a többi baloldali párt már elvesztette vonzerejét, és új kereteket, új szervezetet, új vezetőket kell kínálni a baloldali emberek számára.

Lendvai Ildikó az MSZP-vel szövetségben induló DK-ról és annak elnökéről, Gyurcsány Ferencre is kitért, aki szerinte szintén levonhatná a választási kudarc tanulságait. "Nála ez a döntés még drámaibb és bonyolultabb, mint a többieknél" – fogalmazott, hozzátéve, hogy Gyurcsány esetleges távozása esetén mérlegelnie kell, hogyan maradhat meg az általa kiépített közösség.

Hiller István kizárta, hogy az MSZP az elért eredmények után pártfúzióra lépjen a Demokratikus Koalícióval, hangsúlyozva, hogy "továbbra is a saját utunkat járjuk".

A Népszava felveti, hogy az elmúlt években többször kompromittált Molnár Zsolt pártigazgatónak is hasonlóan kellene tennie, mint a társelnökök. Molnár azonban úgy véli, nincs szükség azonnali lemondásokra, mivel azok pánikreakciók lennének. Lendvai Ildikó szerint azonban nem nevezhető hirtelen pánikreakciónak az a döntés, amely az elmúlt 14 év ellenzéki kudarcaiból von le következtetéseket. Emlékeztetett, hogy ősszel így is-úgy is teljes tisztújításra kerül sor, addig pedig a pártnak működnie kell, így Molnár ez idő alatt még a helyén maradhat.