A szentesi drámatagozat megőrzéséért küzdenek

Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és több volt diák nyílt levélben fordultak a döntéshozókhoz, hogy a szentesi Horváth Mihály gimnázium irodalmi-drámai tagozatának oktatása a régi, bevált modell szerint folytatódhasson.

A szentesi Horváth Mihály gimnázium irodalmi-drámai tagozatának jövője bizonytalanná vált, miután kiderült, hogy a gimnázium igazgatója, Sipos Kitti Lídia felmondta a huszonöt éve tartó együttműködést a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal, és egy másik iskola veszi át az oktatást. Ez a hír aggodalmat váltott ki a diákok, szülők és az egykori diákok körében is.

Alföldi Róbert, Nyáry Krisztián és a volt diákok által írt nyílt levélben hangsúlyozzák, hogy a tagozat országosan jelentős pedagógiai műhelyként működött, ahonnan számos színész, előadóművész, színházi, filmes és televíziós szakember, író és alkotóművész indult el a pályáján.

A levél szerzői kiemelik, hogy a tagozatból kikerült diákok széles körben találtak munkát és hivatást, többek között újságíróként, ügyvédként, lelkészként, közművelődési szakemberként és pedagógusként. Büszkék volt iskolájukra, amelynek képzési modellje évtizedek alatt alakult ki és vált elismertté.

A változások miatt fennáll a veszélye annak, hogy az évtizedek alatt felépített örökség elvész. Ezért a levél írói arra kérik a döntéshozókat, köztük dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkárt, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetőit, Szentes város polgármesterét, Szabó Zoltán Ferencet, valamint a Klebelsberg Központot vezető Hajnal Gabriellát, Miklós Anikó tankerületi igazgatót és Szentes országgyűlési képviselőit, hogy vizsgálják felül a döntést, és segítsenek a régi modell szerinti oktatás folytatásában.

A nyílt levél szerint a jelenlegi művészeti szakképző intézmény lecserélése egy másik, eltérő szakmai felkészültséggel rendelkező zeneiskolára, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolára a pedagógiai műhely végét jelentené, és gyakorlatilag megszüntetné a "szentesi drámai" hagyományát.

Az ügy május közepén kezdődött, amikor a HMG drámatagozatos diákjainak szülei megkapták a levelet, miszerint a HMG vezetése megszakítja a kapcsolatot a középiskolával több mint 25 éve folyamatosan együttműködő, budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal (KIMI). Minderről ráadásul a KIMI igazgatója, Jakubeczné Illich Alíz értesítette az érintetteket. Jakubecznlvel állítása szerint a HMG vezetése részéről nem volt egyeztetés.

A döntés következménye a Mérce által idézett levél szerint az, hogy „a továbbiakban a KIMI már nem tudja támogatni a HMG drámatagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával. Megszakadni látszik tehát a nagy hagyományokkal bíró közös munka”.

Miután a szülők felháborodtak, értekezletet kértek az intézményt vezető Sipos Kitti Lídia igazgatótól. Mikor az igazgatón – akiről egyébként márciusban derült ki, hogy fideszeseként indul az önkormányzati választásokon – számonkérték az egyeztetés, vagy legalábbis a tájékoztatás hiányát, Sipos azzal reagált:

„teljesen mindegy, hogyan gondolják önök, mert most már így lesz.”