Szúnyoggyérítési akció indul Budapesttől a Balatonig

A héten hat budapesti kerületben és az ország 13 megyéjében, összesen 380 településén végeznek szúnyoggyérítést, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinál.

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítést hajtanak végre, míg a kifejlett egyedek elleni kezeléseket a folyó mentén végzik a szakemberek. A Szigetköz, Komárom környéke, a Dunakanyar települései, Budapest hat kerülete, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében is megkezdődik a gyérítés. Emellett a Rába mentén, a Balatonnál, valamint Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Vas megyékben is folytatják a védekezést.

A Dunán átvonuló árhullámok olyan tenyészőhelyeket hoztak létre, amelyek jelentős szúnyogártalmat okozhatnak. Az áradások miatt kialakult helyzetben az embert is csípő szúnyogfajok szaporodnak, és a mélyebben fekvő területeken a lárvák fejlődnek ki, ami a Duna mentén tartós szúnyogártalomhoz vezethet. A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása után bekövetkező meleg időjárás tovább növelte a vérszívók számát a Dunántúlon.

A szúnyoggyérítés többféle módszerrel történik. Az árterületeken földről, a nehezen megközelíthető helyeken pedig repülőgépről végeznek biológiai lárvagyérítést a következő napokban. A vízbe szórt granulátum a fák lombozatán is áthatol, így az ártéri erdőkben is hatékony. Természetvédelmi területeken azonban nem végezhető ilyen típusú gyérítés.

A már kikelt szúnyogok elleni védekezés a települések belterületén, lakóövezetekben zajlik, este és éjjel, alacsony dózisban kijuttatott permetezőszerekkel, amelyek néhány óra alatt lebomlanak, így a méhek és más beporzó rovarok számára nem jelentenek veszélyt. A kezelések platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel történnek. Az OKF felhívja a figyelmet, hogy a beavatkozás nem árt a beporzóknak.