Pécsi választási fellebbezések elutasítva

Pécsett a Területi Választási Bizottság elutasította a Fidesz és az ellenzéki összefogás fellebbezéseit a képviselőtestületi helyekért folyó szoros küzdelem kapcsán. A döntések többnyire formai hibákra és hiányos bizonyítékokra hivatkozva születtek meg.

A baranyai városban két-két választókerületi eredményt illetően nyújtottak be fellebbezést a politikai erők, de a Területi Választási Bizottság szombaton mindegyiket elutasította. Jancsula Dezső, a Fidesz–KDNP–ÖPE jelöltje például a személyi azonosítójának hiánya miatt nem kapott érdemi vizsgálatot, annak ellenére, hogy a 16-os választókerületben csupán 36 szavazattal maradt alul az ellenzéki jelölttel szemben.

Vörösné Deák Andrea, szintén a Fidesz–KDNP–ÖPE színeiben indult jelölt, a 15-ös választókerületben érvénytelenített szavazatok miatt fellebbezett, de a bizottság a választás után keletkezett, konkrétumokat nélkülöző „bizonyítékok” miatt utasította el a kérést. Ebben a kerületben egyébként szavazategyenlőség miatt új választás kiírása várható szeptemberre.

A 8-as választókerületben az ellenzéki összefogás jelöltje, öt szavazattal veszítve, szavazóköri delegáltak nyilatkozataival próbálkozott, de a választási iroda vezetője, a baranyai önkormányzat jegyzője szerint ezek nem voltak megfelelő bizonyítékok. Az NVB korábbi, a főpolgármester-választás kapcsán hozott döntésére hivatkozva próbált érvényt szerezni a fellebbezésnek.

A 9-es választókerületben Auth István DK-s jelölt fellebbezését a területi választási bizottság teljes mértékben elutasította, annak ellenére, hogy a helyi választási bizottság korábban részben helyt adott a panaszának. A területi bizottság a jegyzőkönyvek rendben lévő tartalmára és a később keletkezett, nem megfelelő bizonyítékokra hivatkozva hozta meg döntését.

A pécsi választási helyzet kiélezettsége miatt várható, hogy egyes jelöltek a Kúriához fordulnak majd a szombati, még nem jogerős döntések ellen.