Gyógynövényekkel a kánikula ellen

Az ayurveda, India ősi gyógyító rendszere szerint a kánikulai hőségben különösen fontos a test hűtése és a pitta dósa egyensúlyának megőrzése. A dósa-típusok megismeréséhez egyszerű teszt áll rendelkezésre, amely megmutatja, hogy valaki Vata, Pitta vagy Kapha típusba tartozik-e.

A megfelelő táplálkozás segíthet csökkenteni a testhőt és a hőségérzetet. Az ayurveda szerint kerülni kell a túlzottan fűszeres, csípős, olajos ételeket, és bár fontos az emelt mennyiségű folyadékbevitel, jeges italok fogyasztása nem javasolt. Ehelyett néhány fokkal hűvösebb italokat kellene fogyasztani a testhőmérsékletünknél.

Néhány gyógynövény, mint a menta, borsmenta, koriander, rózsaszirom és az aloe vera kifejezetten hűsítő hatásúak. A nyári hőségben frissítő lehet például a jég nélküli limonádé, mentával és lime-mal.

A nyers táplálkozást különösen a Pitta típusnak ajánlják, de mindenki számára előnyös a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. A görögdinnye, uborka és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a saláta, magas víztartalmuknak köszönhetően hűsítő hatásúak. A hideg élelmiszerek, mint a friss saláták, hideg gyümölcslevesek vagy joghurtok, mentás, rózsás ízesítéssel készülő lassítok is ajánlottak.

Sebestyén Tímea, a Pranagarden alapítója és indiai gyógynövények specialistája szerint a kókuszvíz, mentatea vagy a kék spirulina latte is kiváló hideg italként fogyasztható. A kék alga, amely a kék spirulina latte alapját képezi, antioxidánsokban gazdag, és segíti a gyulladások csökkentését, valamint az egészséges sejtek megőrzését. Gazdag C-, E- és B6-vitaminokban is, és őrölt levendulával fűszerezve kiváló vacsora alternatíva lehet.

A zöld szupertápanyagok közé tartozó klorofill is ajánlott, amely antioxidáns, méregtelenítő és vértisztító hatású, segít kiüríteni a nehézfémeket és megküzd a kellemetlen testszagokkal. A klorofill csepp lendületet adhat a napra, és kávé helyett is fogyasztható. Mentalevél és lime hozzáadásával frissítő limonádé készíthető belőle.

A kánikulai rossz alvásra Sebestyén Tímea az ashwagandha, azaz az indiai ginzeng vagy álombogyó erejét ajánlja. Ez a növény segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez, növeli az energiaszintet, és ha csökken a stressz, mélyebb lesz az alvás, ami javítja a következő nap közérzetét.