„Magyar Péternek és Orbán Viktornak is itt lenne a helye”

Huszonkilencedik alkalommal került megrendezésre a Budapest Pride, amely Magyarország egyik legnagyobb emberi jogi tüntetése. A résztvevők véleményét firtattuk arról, hogy jelenleg hol áll az LMBTQ-emberek elfogadása Magyarországon, és hogy hiányolják-e a jobboldali politikusokat az eseményről.

A Pride szlogenje idén "Vedd vissza a jövőd!" volt, ami arra is lehetőséget biztosított, hogy megvizsgáljuk a szexuális és nemi kisebbségek jogi helyzetét hazánkban. A felvonulás során többen is kifejezték, hogy szerintük Magyar Péternek és Orbán Viktornak is ott lenne a helyük az ilyen eseményeken, jelezve, hogy a politikai spektrum jobboldali szereplőinek részvétele is fontos lenne a társadalmi elfogadás és a jogi egyenlőség előmozdítása érdekében.

A Budapest Pride ebben az évben második éve zajlott kordonok és beléptetés nélkül, ami a résztvevők szerint jelentős előrelépés a korábbi évekhez képest. A felvonulók száma az elmúlt években masszívan nőtt, míg az ellentüntetőké exponenciálisan csökkent, ami a társadalmi elfogadás növekedésére utalhat. A résztvevőkkel folytatott beszélgetések során többen is megjegyezték, hogy ha több idősebb generációból származó ember, úgynevezett "boomer" is részt venne a Pride-on, akkor rájönnének, hogy ez az esemény nem gyerekkínzásról szól, hanem egy nagy buli, ahol az elfogadás és a sokszínűség ünneplése a középpontban áll.

A felvonulók között felmerült a kérdés, hogy vajon miért beszél Orbán Viktor a "NO GENDER" kifejezés használatáról, és mit jelent ez a gyakorlatban az LMBTQ-közösség számára. A közösség tagjai szerint a politikai vezetőknek aktív szerepet kellene vállalniuk az LMBTQ-emberek helyzetének javításában, és a társadalmi nyomás csökkentésében.