Új melegrekord Magyarországon

Az előzetes adatok alapján szombaton megdőlt a 24 éves országos melegrekord Magyarországon, amelyet a HungaroMet Zrt. jelentett be a Facebook-oldalán.

A jelentés szerint a Dél-Alföldi régióban több helyen is 35 Celsius-fok feletti hőmérsékleteket regisztráltak, és Derekegyházán, Csongrád-Csanád vármegyében 37,7 fokot mértek, ami egyenlő a pénteki értékkel ugyanazon a helyszínen.

A HungaroMet Zrt. tájékoztatása alapján ez a szombati adat meghaladja a korábbi, 2000-ben Tiszaroffon mért 37,6 fokos országos melegrekordot, így az új rekord most 37,7 fok. Ezzel pénteken nem, de szombaton az előzetes adatok szerint megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord.

A melegrekord ellenére a HungaroMet Zrt. reggel még piros fokú figyelmeztetést adott ki az ország déli részére, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre. Napközben azonban változás történt: piros riasztás már sehol sincs érvényben, helyette másodfokú, narancssárga figyelmeztetés érvényes szinte az összes vármegyére. Ezek környezetében erősen viharos szélrohamok, 90-110 km/h-s szélrohamok, nagy méretű jég, általában 2-5 cm, de egyes településeken akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű jég is eshet.

A mostani melegben ráadásul nagy koncentrációban van felettünk szaharai por, ami nedves ülepedés útján, a csapadékkal kimosódik a légkörből. Ez a jelenség jól látható nyomot hagy az autókon is.

Az idő előrehaladtával fokozatosan az ország keleti, délkeleti fele, kétharmada fölé tevődik át a zivatartevékenység súlypontja, és az említett térségekben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek. Estétől holnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán számíthatunk több hullámban zivatarokra, elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződnek.