Robbanás Gázában: Nyolc izraeli katona életét vesztette

Nyolc izraeli katona halt meg egy robbanásban a Gázai övezet déli részén, amit az izraeli hadsereg erősített meg. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a katonák egy Namer típusú páncélozott szállító harcjárműben vesztették életüket, amikor az egyik jármű megsemmisült egy hazafelé tartó konvojban szombat hajnali 5 óra körül a Tel esz-Szultán térségében. Ez volt a leghalálosabb incidens az izraeli katonák számára január óta, amikor 21-en haltak meg, amikor két épület összeomlott Gáza központjában.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya szerint harcosai megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet, és több izraeli katonát megöltek, illetve megsebesítettek a Tel esz-Szultán térségében, Rafahtól nyugatra.

Az izraeli hadsereg hetek óta műveleteket folytat a környéken, ahol több ezer palesztin menekült zsúfolódott össze. Szombaton bejelentették, hogy Rafahban nagy mennyiségű fegyvert foglaltak le, részben földalatti rejtekhelyeken. A hadsereg szerint palesztin fegyveresek pénteken öt rakétát lőttek ki a Gáza központjában lévő humanitárius körzetből, erre válaszul az izraeli hadsereg is megtámadta a palesztin fegyvereseket.

Az Al-Kudsz Brigádok, az Iszlám Dzsihád katonai ága, egy szombaton a Telegramra feltöltött videóban közölte, hogy a Gázai övezetben fogva tartott túszok csak akkor térhetnek haza, ha Izrael leállítja a háborút és kivonja katonáit a térségből.

A tavaly novemberi egyhetes tűzszünet óta minden békefolyamat kudarcot vallott, mivel a Hamász az izraeli katonák teljes kivonulását követeli. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban nem hajlandó a háború befejezésére addig, amíg a Hamászt teljesen meg nem semmisítik.

A The Guardian értékelése szerint a nyolc halottal járó incidens hatására nőni fog azok száma, akik a tűzszünet megkötését szorgalmazzák, illetve akik bírálják azt, hogy az ortodox hívők mentességet kapnak a fegyveres szolgálat alól. Májusban a Gázában állomásozó több mint 900 izraeli katona szülei aláírtak egy nyílt levelet, amelyben sürgették a hadsereget, hogy fújja le a Rafahban zajló offenzívát, amit „halálos csapdának” neveztek. „Fiaink fizikailag és mentálisan is kimerültek” – írták a levélbe, amelyet Joáv Gallant védelmi miniszternek és Herzi Halevi altábornagynak, az IDF vezérkari főnökének címeztek. Benjamin Netanjahu kormánya azonban – amely nagymértékben támaszkodik az ultraortodox pártokra – a múlt héten megszavazott egy új törvényt, amely vallási alapon még inkább kiterjeszti a katonai mentességet.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a tavaly október óta tartó konfliktusban több mint 37 ezer palesztin vesztette életét. Az izraeli média beszámolói szerint az IDF vizsgálja az incidens okát, többek között azt is, hogy a Namer oldalán tárolt aknák és egyéb robbanóanyagok hozzájárultak-e a hatalmas robbanáshoz, vagy a jármű célzott robbantás áldozata lett-e.