Jackl Vivien Európa-bajnok lett 1500 méteres gyorsúszásban

Jackl Vivien olimpiai szintes idővel aranyérmet nyert 1500 méter gyorson a belgrádi úszó Európa-bajnokságon.

A mindössze 15 éves magyar úszónő kiváló teljesítményével nem csak a dobogó legfelső fokára állhatott, hanem egyúttal biztosította helyét a következő olimpiai játékokon is. Jackl Vivien a verseny során végig vezetve, magabiztosan szerezte meg az aranyérmet, ezzel ismét bebizonyítva, hogy a magyar úszósport egyik kiemelkedő tehetsége. A belgrádi Európa-bajnokság így újabb fejezetet nyitott a magyar úszósikerek történetében, hiszen Jackl lett a magyar úszósport történetének legfiatalabb Európa-bajnoka, és övé a 100. magyar egyéni arany az Eb-ken.

„Szerettem volna megúszni a szintet, az elején mentem a mezőnnyel, de éreztem, hogy megy ez jobban is, ezért próbáltam leszakadni és figyelni az edzőm utasításait. Az aranyéremre egyáltalán nem gondoltam, örülök, hogy így jött össze” – nyilatkozta Jackl, aki a statisztikákra reagálva csak azt tudta mondani, erre nincsenek szavai.

A fiatal magyar úszó a végén már csak az idővel versenyzett, de végül magabiztosan, egyéni legjobbját (16:14.39 p) alaposan megjavítva, 16:06.37 perces idővel csapott célba, így simán megugrotta a párizsi induláshoz szükséges 16:09.09-es szintet. Mihályvári-Farkas Viktória, aki az előfutamot még óriási fölénnyel nyerte, a döntőben 16:19.83 perccel a negyedik lett.

Egy másik számban, 400 vegyesen már az áprilisi országos bajnokságon megúszta az olimpiai szintet, így kiharcolta az olimpiai részvételt. Akkor az országos bajnokságot azzal behúzta, a számban a belgrádi Eb-n ezüstérmet szerzett a szerdai döntőben.

A magyar küldöttség további sikereiről is beszámolhatunk: a Kós Hubert, Szabó Szebasztián, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállítású 4×100 méteres vegyes gyorsváltó is elsőként ért célba, 3:25.69 perces idővel szerezve meg az aranyérmet a péntek esti döntőben. Ezzel a váltó a belgrádi Eb ötödik magyar aranyát szerezte meg. "Itt mindenkinek megvolt a maga szerepe, az enyém az, hogy a fiúk után egyfajta hullámtörő legyek, hogy Nikinek a végén sima vize legyen és egy jót tudjon hozni. Szerintem ez összejött, megérdemeltük az aranyérmet" – mondta a harmadikként úszó Ugrai Panna. "Nagyon durva volt, de láttam, hogy a fiúk tartották a lépést. Egyéniben harmadik voltam, így tudtam, hogy be tudom hozni aranyra a váltót és így is lett" – nyilatkozott Pádár Nikolett az eredményről. Kós Hubert az ötödik, Jászó Ádám a hetedik helyen végzett 50 méter háton, mindketten életük legjobb idejével csaptak célba, Kós 24.85-tel ötödik, míg Jászó 24.91-gyel hetedik lett.