Magyarország támogatja a német autógyártók és a keleti beszállítók együttműködését

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország továbbra is kész biztosítani a német autógyártók és a keleti beszállítók közötti zavartalan együttműködést.

Szijjártó Péter Berlinből, a Német Autóipari Szövetség (VDA) ügyvezető igazgatójával, Andreas Radéval és az Audi berlini képviselet vezetőjével, Thomas Schwarz-cal folytatott tárgyalásokat követően közölte, hogy Magyarország elkötelezett amellett, hogy segítse a német autógyártókat és a keleti beszállítókat az együttműködésben.

A miniszter kiemelte, hogy az autóipar jelenleg forradalmi technológiai átalakuláson megy keresztül, és a német gyártók jelentős erőfeszítéseket tesznek az elektromos átállásra, tízmilliárd eurós nagyságrendű beruházásokat realizálva a kutatás-fejlesztés területén. Ezen kívül az Audi legújabb sikere, a frissített RS3 modell, amely a Nürburgring Nordschleife pályán a leggyorsabb kompakt autóvá vált, tovább erősíti a német autógyártók piaci pozícióját. Az RS3 7:33,12-es idővel megdöntötte a BMW M2 korábbi rekordját, ami a technológiai fejlődés és a magas szintű mérnöki munka eredménye.

Szijjártó Péter szerint a technológiai átállás nemzetgazdasági és vállalati szinten is csak akkor lehet sikeres, ha a nemzetközi kereskedelem szabad, és ha a gazdasági együttműködés globálisan nem ütközik akadályokba. Hangsúlyozta, hogy a kelet-nyugati vállalati együttműködést nem szabad akadályozni.

A külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalásokról és a támogatásról élőben számolt be a Facebook-oldalán keresztül, ahol követői is értesülhettek a fejleményekről. Az RS3 hivatalos bemutatója 2023 augusztus 20-án lesz, amely további részleteket fog felfedni a frissített modellről, beleértve a 2.5 literes TFSI motor 400 lóerős teljesítményét és 500 Nm-es nyomatékát.