Balásy Gyula kiemelkedő osztalékbevételét hozta a 2023-as év

A New Land Media 2023-as mérlegének késedelmes közzététele ellenére kiderült, hogy Balásy Gyula jelentős, 9,5 milliárd forintos osztalékot vehetett ki a cégéből.

A New Land Media, amely a kormányzati kommunikációs megbízásokat látja el, 2023-ban 78,5 milliárd forintos forgalmat ért el, ami néhány nagyjából 200 millióval kevesebb a 2022-es bevételnél. Annak ellenére, hogy a bevétel nem nőtt jelentősen, a cég nyeresége mégis meghaladta a korábbi évi eredményeket. A május végén tartott taggyűlésen hozott döntés értelmében a cég 9,537 milliárd forint adózott eredményt ért el, amiből Balásy Gyula tulajdonos 9,5 milliárd forintot osztalékként felvett. A K-Monitor szerint ez rekordot jelent Balásy karrierjében.

Balásy Gyula vállalkozásai, köztük a New Land Media és a Lounge Design Kft., valamint a Lounge Event Kft., 2018 óta domináns szereplői az állami reklám- és rendezvényszervezési piacnak. A csoport a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) közvetítésével szerez meg állami megbízásokat, amelyek Rogán Antal miniszter felügyelete alatt állnak. A Lounge Event Kft. 2022-ben 85 milliárd forintos árbevételt ért el, és Balásy ebből 8,1 milliárd forintot osztalékként vett ki. Balásy karrierje során az eddigiekkel együtt már 50 milliárd forintos osztalék felett jár, ehhez hozzájönnek további kisebb tételek, mint a Dashboard Solution 580 milliós osztaléka, amit szintén megoszt Balásy.

A 24.hu által közzétett információk szerint a cégcsoport kihasználva piaci pozícióját, az inflációra hivatkozva emelte szolgáltatásainak árait. Egy körlevélben jelezték az állami megrendelők felé, hogy az NKOH engedélyével, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztói árindex növekedésével megegyező mértékben, 17,6 százalékkal növelték áraikat.

Balásy Gyula, aki a propagandán sok 10 milliárdot keres, egy éjfekete Lamborghinivel érkezett egy versenyre, ahol a média megpróbálta megszólaltatni. Az állami propaganda lebonyolításában szereplő másik Balásy-érdekeltség, a Lounge Design bevételéről és nyereségéről azonban továbbra sem állnak rendelkezésre publikus adatok.

2023-ban szinte az összes állami megbízást Balásy Gyula valamelyik cége vitte, összesen 82,6 milliárd forintnyi megbízást kaptak harmincegy szerződéssel. Az üzletember cégei összesen 21 megbízást nyertek el a Rogán Antal tárcája alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül különböző rendezvényszervezési feladatokra 2024 első negyedévében.

Idén április elején hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Balásy Gyula cégeinek egyes, túlárazottnak tűnő szerződései miatt. Ennek előzménye, hogy a Szabad Európa március elején részletes cikkben mutatta be, hogyan árazza túl az állami szervekkel kötött szerződéseit a Balásy Gyulához köthető cégcsoport, és hogyan adnak le abszurd tételeket tartalmazó árajánlatokat – amelyeket az állami szervek aztán rendre elfogadnak. Magyar Péter, a Diákhitel központ korábbi vezetője februárban azt nyilatkozta, hogy az állami cég vezetőjeként többszörösen túlárazott szerződéseket kellett aláírnia a Balásyhoz köthető cégekkel. Abban az ügyben akkor feljelentést tett a DK, és nem sokkal később nyomozás indult. A Balásy-féle Lounge Group viszont állítja: cégük eljárása megfelel a közbeszerzési szabályoknak és valamennyi egyéb jogszabálynak is.

Közben az Átlátszó is pert indított, amit első fokon meg is nyert, így a Diákhitel Központnak ki kell adnia azokat a dokumentumokat – köztük az árlistákat is –, amelyek alapján bizonyítható vagy cáfolható lenne Magyar Péter kijelentése.