Ausztria magabiztos győzelmet aratott Lengyelország felett, Hollandia és Franciaország döntetlent játszott

Ausztria válogatottja egy dinamikus és változatos mérkőzésen 3-1-re legyőzte Lengyelországot az Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában, így életben tartotta továbbjutási reményeit, míg a lengyelek a kiesés szélére kerültek.

Az osztrákok már a mérkőzés elején átvették a kezdeményezést, és a 9. percben Gernot Trauner fejelte be a vezető gólt. A lengyelek a félidő közepén Krzysztof Piatek találatával egyenlítettek, de a második félidőben Christoph Baumgartner és Marko Arnautović góljaival Ausztria magabiztos győzelmet aratott.

A találkozó előtt kérdéses volt, hogy Robert Lewandowski, a lengyelek világsztárja pályára léphet-e, de végül csak a kispadról nézhette végig a csapat első félidei teljesítményét, és csak a második félidőben állt be a pályára. A Barcelona csatárát a kezdőből kihagyta Michal Probierz szövetségi kapitány, és bár a tornán először lépett pályára, nem tudta megfordítani a mérkőzés menetét.

Ausztria a mérkőzés nagy részében irányította a játékot, és több helyzetet is kialakított. A lengyelek próbálkozásai ellenére a végeredmény 3-1 maradt az osztrákok javára. A győzelemmel Ausztria megtartotta esélyét a továbbjutásra, míg Lengyelország számára a helyzet már kritikus: a csoport utolsó fordulójában gólokkal kellene legyőzniük Franciaországot a továbbjutás érdekében.

A D csoport másik mérkőzésén Hollandia és Franciaország 0-0-s döntetlent játszott. Mindkét csapatnak voltak lehetőségei, de egyikük sem tudott élni velük, így a találkozó az első gól nélküli döntetlen lett a tornán. A hollandok egy gólt szereztek, de azt les miatt érvénytelenítették. A mérkőzésen Mbappé nem lépett pályára orrsérülés miatt, míg Antoine Griezmann több tiszta helyzetet is kihagyott. Mindkét csapatnak 4-4 pontja van, így valószínűleg mindketten továbbjutnak a következő körbe.

Az osztrákok a következő körben Hollandiával, míg a lengyelek Franciaországgal mérkőznek meg.

A mérkőzés a berlini Olimpiai Stadionban zajlott, ahol az osztrákok már az első percekben nyomást gyakoroltak az ellenfélre Sabitzer és Arnautović révén. A lengyelek azonban intenzív ellentámadásokkal válaszoltak, és a dinamikus első félidő talán az Eb egyik legjobbja volt.

Az osztrákok az Eb-re nagyon erős csapattal érkeztek, és a 30 éve tartó lengyel átoknak is véget vetettek ezzel a győzelemmel. A csapat Gegenpressing, azaz intenzív letámadásos játékstílusát folytatva nem állt le egy pillanatra sem, és az Eb történelmük legidősebb kezdő tizenegyével álltak fel, 28 év és 217 napos átlagéletkorral.

A lengyelek és az osztrákok az első fordulóban vereséget szenvedtek, de mindkét csapat jól állta a sarat a hollandok és a franciák ellen. A második fordulóban pedig bizonyították, hogy milyen erős csapatok, és bár valószínűleg egyikük ki fog esni, helyük lenne a legjobb 16 között.

Pár érdekesség a meccsről

A FIFA világ ranglistáján a magyarok jelenleg a 27-ik helyen állnak, a lengyelek pont előttük a 26-ikon, míg az osztrákok a 25-ikek.