A brit konzervatívok veszteségük nagyságával kampányolnak

Boris Johnson figyelmeztetése szerint Nagy-Britannia egy olyan Munkáspárti „őrült többséggel” nézhet szembe, amely Sir Tony Blair és Margaret Thatcher frakcióinak összesített nagyságát is meghaladja, ha a konzervatív szavazók nem mennek el voksolni.

A volt miniszterelnök szerint Sir Keir Starmer esetleges szupertöbbsége veszélyes lenne, és „a történelem legkevésbé megérdemelt választási győzelméhez” vezethetne. Johnson a The Daily Mail hasábjain keresztül szólalt meg, amikor először vett részt az általános választási kampányban, támogató videókat készítve az újraválasztásra törekvő konzervatív képviselőknek.

Egyes kritikusok szerint Johnson csak azokat a képviselőket támogatja, akik korábban hűségesek voltak hozzá, de egy neve elhallgatását kérő forrás szerint a The Telegraphnak nyilatkozva, minden konzervatív képviselő digitális támogatást kap, aki ezt kéri tőle.

A konzervatívok választási stratégiájukat megváltoztatva most arra figyelmeztetnek, hogy a Munkáspárt hatalmas többséget szerezhet, ami káros lenne a demokráciára nézve. Rishi Sunak már előre figyelmeztette a választókat, hogy ne adjanak biankó csekket a Munkáspártnak. Ez a kommunikációs fordulat annyiban szokatlan, hogy ritkán fordul elő, hogy egy politikai párt azzal kampányoljon, hogy milyen nagy vereséget szenvedhet a választásokon.

Johnson véleménycikkében részletezte, hogy „a jelenlegi előrejelzések szerint a Munkáspártnak 461 képviselője lesz, a konzervatívoknak pedig csak 80, és Keir Starmer összesített többsége 292 lesz. Ez nem csupán Blair vagy Thatcher többségénél lesz nagyobb, hanem körülbelül akkora, mint a két korábbi miniszterelnök többsége összesen.” Hozzátéve, hogy az új miniszterelnök alázatot fog mutatni, de a hatalom mámorától lesz részeg. A legfrissebb felmérések szerint azonban a Munkáspárt még ennél is nagyobb, 456 képviselői mandátumot szerezhet a 650 fős alsóházban, és ezzel 262 fős többségbe kerülhet. Ez azt jelentené, hogy a Sir Keir Starmer vezette Munkáspárté lenne az alsóházi helyek 70 százaléka.

A Survation közvéleménykutató cég által végzett országos reprezentatív vizsgálat szerint a Konzervatív Párt frakciójának létszáma a 2019-es választáson elnyert 348-ról 72-re csökkenne, ami közelíti a párt történetének eddigi legrosszabb választási eredményét. A hagyományos módszertannal elvégzett felmérések is hónapok óta folyamatosan azt jelzik, hogy a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt.