Ukrán békecsúcs: fontos bejelentés érkezett

Az Egyesült Államok részt vesz az Ukrajna által Svájcban szervezett békecsúcson a következő hónapban, ezt egy amerikai tisztviselő jelentette be vasárnap.

Az amerikai részvétel hírét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívása nyomán tették közzé, aki Joe Biden amerikai elnököt és Hszi Csin-ping kínai államfőt is meghívta a konferenciára.

Joe Biden amerikai elnök azonban nem vesz részt a június 15-én és 16-án megrendezésre kerülő békekonferencián, mivel az időpont egy Hollywoodban tervezett kampányeseménnyel ütközik, ahol többek között Barack Obama volt elnökkel, valamint George Clooney és Julia Roberts hollywoodi sztárokkal fog megjelenni.

A G7-vezetők olaszországi találkozója utánra tervezett svájci békecsúcson több állam- vagy kormányfő is részt vesz majd, köztük Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Kisida Fumio japán kormányfő.

A békecsúcsra, amelyet közel 70 ország jelezte, hogy részt kíván venni, Oroszország nem kapott meghívást, és Kína képviselője sem lesz jelen.

Egy Bloomberg által látott diplomáciai emlékeztető szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter számos ország vezetőjével találkozott vagy beszélt annak érdekében, hogy eltántorítsák őket a békecsúcson való részvételtől.