A Békemenet fontossága a CÖF szerint

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Csizmadia László szerint a Békemenet azért szükséges, mert a Nyugat káoszt és bizonytalanságot sugároz, és olyan helyzetben kerül megrendezésre, amikor több nyugat-európai főváros is atomháború lehetőségét latolgatja.

A hirado.hu idézte Bayer Zsolt publicista szavait, aki szerint a Nyugat ma már nem az a Nyugat, amelyre a vasfüggöny mögül vágyakoztunk, hanem káosz és anarchia jellemzi, és Magyarország ebben a helyzetben a béke szigete. A Békemenet célja, hogy ezt a békét megőrizze.

Csizmadia László hangsúlyozta, hogy a Békemenet idején Párizs, London és talán Berlin is atomháborút vizionál, Hirosimát és Nagaszakit feledve. A Békemenet mottója: „Eddig, és ne tovább!”.

Fricz Tamás politológus szerint egy új politikai képződmény vezetője, aki egy háborúpárti hálózat tagja, büszkén hirdeti, hogy képes nagy tömegeket mozgósítani. Ezért is kiemelten fontos, hogy a Békemeneten sokan részt vegyenek, ezzel is jelezve, hogy a béke mellett állnak többen. Fricz Tamás hozzátette, meg kell erősíteni az Európai Unióban a nemzeti, szuverenista oldalt, és le kell váltani a brüsszeli háborúpárti elitet.

A Békemenet június elsején 12 órától 13 óráig tart, a gyülekező helyszíne a Lánchíd pesti oldala, majd az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül a Margit-szigetre, az alsó nagyrétre vonulnak.

Menczer Tamás bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Békemeneten, és 15 órától beszédet is mond. Az MTI beszámolója szerint Széles Gábor vállalkozó is megszólalt a sajtótájékoztatón, ahol kifejtette, hogy az ország egy kisebb része szereti, ha lázítják őket, de ha a németek tudták volna, hová vezeti őket Hitler, nem rajongtak volna érte.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője úgy vélekedett, hogy a mostani békemenetet egy igazán sorsdöntő pillanatban rendezik meg, hiszen ma háború és béke között kell választani. Stefka István újságíró és Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője is részt vettek a sajtótájékoztatón.