Vajon véget ér-e Zelenszkij hatalma májusban?

Denisz Maljuska, Ukrajna igazságügyi minisztere szerint Volodimir Zelenszkij elnök hatalma nem ér véget hivatalos mandátumának lejártával, és az elnöki rendeletek továbbra is érvényesek maradnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ötéves ciklusa hivatalosan 2019. május 20-án kezdődött, és 2024. május 21-ig tart. Az Ukrajinszka Pravda által közölt információk szerint azonban az Oroszország által indított háború miatt nem lehetséges az elnökválasztás megtartása a belátható időben. Ennek ellenére Maljuska úgy véli, hogy május 21-e után sem következik be ex lex állapot, vagyis Zelenszkij nem veszíti el legitimitását.

A miniszter elismeri, hogy az ukrán alkotmány több pontja félreérthető, mivel annak megalkotói nem számítottak arra, hogy háború törhet ki az országban. Emiatt várható, hogy néhányan megkérdőjelezik majd az elnök hatalmának legitimitását, és különféle összeesküvés-elméletek is terjedhetnek ezzel kapcsolatban.

Maljuska szerint azonban késő lenne most az alkotmánybírósághoz fordulni, és a jelenlegi helyzetben ez inkább káros lenne. Az ország kommunikációs és biztonsági helyzetére való tekintettel, a miniszter úgy véli, hogy nem célszerű nyilvánosan megkérdőjelezni az elnök legitimitását. Hozzátette, hogy a május 21-e után kiadott elnöki rendeletek is teljes mértékben hatályosak maradnak.