Az ENSZ kivonulását kéri Irak

Irak arra szólította fel az ENSZ-t, hogy vonuljon ki segítő missziójával, az UNAMI-val 2025 végéig, mivel az ország vezetése szerint már eléggé stabil a helyzet, és nincs szükség további nemzetközi beavatkozásra.

Az UNAMI missziót, melynek központja a bagdadi Zöld Zónában található, a 2003-as amerikai invázió után hozták létre, és feladatai közé tartozik az iraki demokratikus intézményrendszer támogatása, a politikai párbeszéd elősegítése, az emberi jogok védelme és a demokratikus választások megszervezése.

Az iraki kormány 2023 óta több nemzetközi misszió befejezését is kezdeményezte, beleértve az Iszlám Állam elleni harcra létrehozott amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíciót és az ENSZ UNITAD nevű nyomozócsoportját.

Iraki tisztviselők szerint az ország már túljutott a 2003-as amerikai invázió és az Iszlám Állam által okozott konfliktusokon, és már nem igényel jelentős nemzetközi segítséget.

Azonban vannak, akik ellenzik az ENSZ-misszió kivonulását, arra hivatkozva, hogy az iraki demokrácia még nem elég erős ahhoz, hogy egyedül kezelje az esetlegesen kiújuló konfliktusokat és a felfegyverzett katonai-politikai szervezetek közötti összetűzéseket.

Az ENSZ diplomatái aggodalmukat fejezték ki az emberi jogok helyzete és az elszámoltathatóság miatt Irakban, amely az elmúlt években továbbra is a világ egyik legkorruptabb országai között van, és ahol a szólásszabadságot is egyre inkább korlátozzák. Ezzel szemben az iraki vezetés azt állítja, hogy harcolnak a korrupció ellen és cáfolják a szólásszabadság korlátozását.